Pěkně upravená náves Pivína, kde se za lepších časů koná nejedna akce a kde je pořád ruch. To je začátek naší nejnovější výpravy po naučných stezkách Prostějovska. Tentokrát se vydáme právě z Pivína po dva roky „staré“ stezce směřující do Skalky a okruhem zase zpět.

Hned na úvod čeká méně zdatné nepříjemné překvapení v podobě kopce. Ne nijak vysokého, zato pořádně táhlého. Na jeho konci však čeká lavička, krásný strom s křížem, a navíc velice pěkný výhled do širokého okolí. Jsou vidět až Beskydy v okolí Českého Těšína nebo Frýdlantu, rozhled je i daleko na Přerovsko a Vyškovsko. Zkrátka to stojí zato. Zejména při západu nebo východu slunce.

Cesta však pokračuje dál. A nakonec nás podél hřbitova dovede až do Skalky. Tu snad ani netřeba představovat. Lázeňský park znají všichni bydlící v širokém okolí obce, stejně tak zdejší prameny. V dobách „normálních“ zde funguje i příjemné občerstvení. Bude potřeba, před námi jsou ještě zhruba tři kilometry.

Jak se navíc ukáže, polí bylo dost. Na řadě je voda. Pokud si budete chtít udělat menší zacházku, nabízí se k ní vodní nádrž Čelčice. Uprostřed zemědělské krajiny působí trošku jako pěst na oko, ale taky jako příjemné oživení. Navíc nás brzy už čeká les, ve kterém se skrývá kopcovitý terén a uprostřed také lom. Nebo známá skalecká jezírka.

Nezapomínejme ale také na naučnou stezku. Ta se věnuje mnohému, samozřejmě hodně Pivínu nebo Skalce. Pivín byl prý dříve Černé městečko Pivín. Spekuluje se o tom, že Pivín byl dříve mnohem větší a současné osídlení je jen jakýmsi pozůstatkem. Další tabule se věnují třeba odchytu medvěda v roce 1989 nebo vysílači v Dobrochově.

Autorka naučné stezky a studentka Cyrilometodějského gymnázia v jedné osobě se věnuje ale i přírodě. Popisuje, co roste okolo polních cest, co zde běhá nebo létá. Nemusí se to na první pohled zdát, ale není toho málo…

Naučná stezka Pivín–Skalka zkrátka nabízí jednak poznání, stejně tak ale možnost pěkné procházky se spoustou milých míst. Nad žádným z nich vám možná nespadne brada (snad kromě zmíněných nádherných výhledů), rozhodně vás ale čeká fajn zážitek s nenáročným terénem pro všechny generace výletníků.

Naučná stezka Pivín–Skalka

Umístění:        polní cesta a silnice mezi Skalkou a Pivínem

Vznik:             2019

Délka:             5,4 kilometru

Počet zastavení: 8

Téma:             historie, příroda, zajímavosti, místopis