Už podruhé za sebou jsou Velikonoce a veškeré tradice s nimi spojené výrazně ovlivněny pandemií covid-19. Vloni vláda velikonoční mrskut zakázala, respektive jaksi „nedoporučila“. Letos doslova prázdné ulice a absenci té nejtradičnější zvyklosti předurčil stále platný nouzový stav a hlavně lockdown, jenž celou naši společnost svazuje už několikátý týden.

Obyvatelé prostějovského regionu tak na pondělní mrskačku vyšli jen sporadicky. Bohužel, a Večerník byl toho svědkem, drtivá většina koledníků nedodržovala základní protiepidemická opatření. Ti, kteří při procházce po městě či na vesnicích měli nasazenou ochranu dýchacích cest, by se dali spočítat na prstech jediné ruky. A policie? Tu jsme během pondělního dopoledne nespatřili...

Na pondělí 5. dubna už meteorologové „vyhrožovali“ prudkým ochlazením a silným větrem, ale dopoledne ještě bylo krásně. Slunečno a teplo. Počasí sice do ulic města i okolních obcí vylákalo několik skupinek lidí, ale těch, kteří s kocary a malými košíky vyrazili na velikonoční mrskut, bylo pramálo. A jak jsme vypozorovali, málokdo na procházce ulicemi měl na obličeji respirátor. „Nefoťte nás, nebo vám ten foťák narveme někam,“ obořil se na Večerník jeden z pětice mužů, kteří stáli před jedním z domů v Drozdovicích. Jejich agresivita vyplývala právě ze skutečnosti, že ani jeden z nich neměli nasazenou ochranu dýchacích cest.

Stejně tak nedodržovala v pondělí dopoledne protiepidemická nařízení v době lockdownu drtivá většina lidí pohybujících se v tu dobu v ulicích. Výjimkou byl mladý tatínek s asi pětiletým synem v Krasické ulici. „Vyrazili jsme pouze za babičkou a dědou a jedeme zpátky domů. Nikam jinam se nechystáme. Respirátory samozřejmě máme,“ svěřil se Jiří Látal z Prostějova.

Ulice ale jinak zely prázdnotou, dokonce i tradiční bašty velikonočního veselí. Večerník překvapilo, že například na Sídlišti E. Beneše jsme okolo desáté hodiny marně čekali na jakéhokoliv koledníka...

Malého mrskače s pomlázkou jsme pak potkali v Plumlovské ulici. Na blízké čerpací stanici pak nasedala dvojice mužů s ozdobenými pomlázkami do auta. „Jedeme do Němčic za příbuznými, jinak jsme letos na velikonoční mrskut úplně rezignovali. Přiznám se, že ani nevím, co se může a co ne. Jsem z těch nařízení už úplně zmatený. A slivovici? Tu si dám doma, až vymrskám manželku,“ řekl se smíchem jeden z mužů.

V Kostelci na Hané pak Večerník na rynku před prodejnou potravin potkal dva chlapce s kamarádkou, kteří snad jako jediní ochotně zapózovali a hoši navíc s radostí před objektivem dívce namrskali. Další zastávky v Ohrozimi, Vícově, Plumlově a Mostkovicích byly vlastně zbytečné. Ve všech těchto obcích nebyla bohužel ani noha... „Čemu se divíte? Všichni jsou zalezlí doma kvůli covidu, ostatně Velikonoce už dávno i tady ztratily ten pravý drajv,“ pronesl ve Vícově senior, kterého jsme jako jediného potkali poblíž tamního obecního úřadu.

Stejně jako vloni tradiční velikonoční veselice naprosto zadusil koronavirus, letos navíc „opepřený“ lockdownem. Budou ty příští už konečně lepší?