S výborným nápadem, jak přispět k lepšímu prostředí ve městě, kde žijí, přišli v Němčicích nad Hanou. Lidem tu rozdají celkem 26 stromů, které si budou moci oni sami zasadit a svým způsobem si je tak „přivlastnit“. Sázet by se mělo už tuto sobotu 10. dubna, druhá várka pak přijde na řadu o týden později.

Do velikonoční středy se do sázení přihlásilo celkem sedm zájemců, na první den čtyři a na druhý tři. Další se k nim mohou ještě přidat. „Den před termínem sázení vykopou na předem daných místech díry o rozměrech, na nichž se s nimi domluvíme. O den později pak na místo přivezeme konkrétní stromek a oni si ho budou moci zaházet. Následovat ještě budou další úpravy. Na závěr bude u stromku umístěna cedulka obsahující jak název stromu, tak i jméno rodiny, která jej zasadila. Jedna rodina může vysadit i více stromů,“ vysvětlila Eva Nezdařilová z Městského úřadu Němčice nad Hanou, která celou akci koordinuje.

Přesná hodina sázení zatím nebyla stanovena. „S konkrétními lidmi se telefonicky dohodneme, kdy se případně na daném místě přesně sejdeme. Už nyní je jisté, že začít budeme muset od rána,“ prozradila Nezdařilová.

 

CO, KDY A KDE SE BUDE SÁZET:

v sobotu 10. dubna

ulice Zahradní (u cyklostezky) 1 ks (buk červnolistý převislý)

ulice Trávnická (areál MŠ) 1 ks (katalpa trubačovitá Nana)

ulice Masarykova (u trafiky) 1 ks (vrba bílá)

ulice Sokolská (naproti poliklinice) 7 ks (1 ks jírovec pleťový, 3 ks javor červený, 3 ks sakura ozdobná)

ulice J. Fučíka – 5 ks (2 ks habr obecný, 3 ks sakura ozdobná Kanzan)

v sobotu 17. dubna

ulice Horní brána – 4 ks (sakura sloupovitá)

ulice Okružní – 5 ks (sakura sloupovitá)

ulice Sokolská – hřiště 2 ks (1 ks dřezovec trojtrnný, 1 ks liliovník tulipánokvětý)