Hodně náročnou sezónu mají za sebou basketbalisté BK Olomoucko, dlouholetý účastník nejvyšší soutěže působící v Prostějově. Tým obsadil v ročníku 2020/2021 Kooperativa NBL předposlední, jedenácté místo a nepostoupil tak poprvé ve své historii do play-off. Vedení klubu navíc čekají další těžké chvíle. V těchto dnech se totiž jedná o tom, zda bude oddíl i nadále vůbec hrát! V „lepším“ případě je ve hře stěhování. Kam?

Basketbalový klub Olomoucko sídlí v Prostějově od roku 2017 po finančním krachu „A“-týmu Orlů, od něhož spolek BK získal licenci na nejvyšší soutěž. Již čtyři sezóny tak působí v české nejvyšší soutěži Kooperativa NBL a své domácí zápasy hraje v drtivě většině případů ve Sportcentrum DDM v Prostějově, kde má i tréninkové zázemí. Některé duely odehrál i v hale Gymnázia Čajkovského v Olomouci. A právě tam je možné stěhování z Prostějova! Ve hře je ale i úplný konec na poli tuzemské elity…

„V současné době probíhají jednání, abychom nejvyšší soutěž v příští sezóně vůbec mohli hrát. Ve hře je varianta převodu týmu do Olomouce, o tom jednáme s vedením celého regionu i Olomoucí. Děláme maximum, abychom basketbal na nejvyšší úrovni v našem kraji udrželi,“ popsal aktuální situaci Michal Pekárek, sportovní manažer BK Olomoucko.
Vedení týmu sídlícího v Prostějově chce zajistit start v nejvyšší domácí soutěži také kvůli mládežnickým kategoriím ve všech městech kraje. „Rozhodně bychom chtěli spolupracovat s prostějovskými Orly nebo SK UK Olomouc. Zachování ligy je z pohledu zájmu mladých hráčů o basketbal klíčové,“ míní manažer, který se současně snaží oslovit také další partnery, kteří by chtěli basketbal podporovat.
Současně oddíl uvažuje o složení kádru. Vzhledem k finančním možnostem hledá varianty, jak složit sportovně konkurenceschopnou sestavu, která nebude nutně postavena na zahraničních akvizicích. „Soupisku bychom nechtěli mít postavenou na cizincích. Naopak chceme mít v sestavě co největší počet českých hráčů. Mladých, kteří mají perspektivu herního růstu. Z pohledu budoucnosti je to správná cesta,“ popisuje svoji představu Pekárek.
Sportovní manažer Olomoucka nepředpokládá, že se klubu podaří udržet všechny domácí hráče z minulé sezóny. O opory je velký zájem, přesto se bude jednat o prodloužení smluv a uplatňování opcí. „Všechno závisí na jednání se sponzory. V tuto chvíli jistě odejde jeden hráč, u ostatních je vše otevřené,“ dodal Pekárek.
Připomeňme, že poprvé v novodobé historii se v Prostějově hrála nejvyšší soutěž v sezóně 2004/2005. Vznik Orlů se datuje z doby dva roky předtím, následně přišel nákup prvoligové licence z Kroměříže a postup z finále 1. ligy 2003/04 do tehdejší Mattoni NBL. Od té doby získal Prostějov šest stříbrných a pět bronzových medailí, zahrál si také evropské poháry. Největším úspěchem pak byl triumf v Českém poháru 2014/2015. Nástupce BK Olomoucko přidal ke všem úspěchům ještě jeden ligový bronz v ročníku 2018/19.
Kam tedy povedou další kroky BK Olomoucko? A jaká bude budoucnost prostějovského basketbalu? Dozvíte se v našem tématu, které připravujeme do příštího vydání!