Dvě stě tisíc korun dostane od Olomouckého kraje rybářský svaz na úhradu části nákladů, které mu vznikly loňskou ekologickou havárií na řece Bečvě. Z dosud neznámého místa unikl prudký jed a zahubil tuny ryb i dalších vodních živočichů. Případem se od loňského podzimu zabývá Česká inspekce životního prostředí a policie.

„Na jednání se zástupci rybářů jsme se dohodli, že jim kraj poskytne peníze na to, aby se s katastrofou na Bečvě dokázali lépe vypořádat. Chtěl bych poděkovat rybářům i složkám záchranného systému za to, jak rychle a profesionálně reagovali. Zároveň tímto opakovaně vyjadřuji údiv a nespokojenost s vývojem vyšetřování, které ani po sedmi měsících nepřináší odhalení zbabělého viníka této bezprecedentní ekologické havárie,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Kromě pomoci s úhradou nákladů spojených s likvidací následků otravy v Bečvě, pomůže kraj také na poli legislativním. Aktuálně například shromažďuje připomínky k vodnímu zákonu, který má do budoucna podobné události řešit.

„Hned na začátku listopadu jsem na nedostatky vodního zákona upozornil příslušné ministerstvo. Byla nám přislíbena náprava do konce února, a to formou novely. Tento návrh přichází až nyní a je zřejmé, že má vážné nedostatky. Olomoucký kraj ve spolupráci se Zlínským a dalšími kraji shromažďuje k novele připomínky. Věřím, že se nám zákon podaří opravit,“ dodal Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

 

Zdroj:olkraj