Třeba i tohle může něco změnit. O zodpovězení zásadní otázky žádá prostřednictvím otevřeného dopisu ministru školství ředitelka Základní školy a Mateřské školy Vrchoslavice Petra Klusalová. Zajímá ji, z jakého důvodu jsou zaměstnanci školy a žáci povinni nosit i nadále roušky a respirátory, když všechny výsledky povinného testování byly ve škole negativní. Odpověď jí do závěru pracovního týdne nedorazila.

 

Od pondělí 12. dubna mohou do škol vstoupit pouze lidé, kteří prošli povinným testováním antigenními testy. Přesto žáci i zaměstnanci jsou stále povinni nosit ochranné pomůcky. „Absolutně tomuto postupu nerozumím a nevidím v něm logiku. Velmi bych ocenila přehodnocení tohoto nařízení a změnu přístupu ministerstva k výuce negativně testovaných dětí a zaměstnanců tak, aby bylo možné pobývat v prostorách školy bez roušek a respirátorů,“ vyzývá Petra Klusalová, která argumentuje zejména zdravím dětí a kvalitou výuky. „Jako ředitelka a učitelka malotřídní školy mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že jak malým dětem, tak pedagogům i ostatním zaměstnancům se v rouškách a respirátorech plných chemických lepidel a umělých vláken špatně dýchá. Hůře si navzájem rozumíme, žáci nejsou plně soustředěni, což má negativní dopad na výsledky výuky,“ podělila se o své postřehy ředitelka školy, která v týdnu učí celkem 12 hodin. Díky tomu má negativní vliv opatření na děti každodenně přímo před očima. I proto v celé věci apelovala na co nejrychlejší odpověď ministra Roberta Plagy.

Reakce zatím nedorazila. „Dopis jsem prostřednictvím datové schránky panu mistrovi odeslala ve středu čtrnáctého dubna. Vím, že už byl doručen, nicméně dosud jsem reakci neobdržela,“ prozradila nám v pátek před polednem Petra Klusalová, která na závěr poděkovala dětem za statečnost, rodičům za trpělivost, pracovníkům školy za organizaci testování a místním sokolům za zapůjčení prostor sokolovny, kde testování probíhalo.