V charitativní počin mohli v sobotu proměnit nákup tisíce lidí v Česku. Na řadě míst v supermarketech i menších prodejnách se totiž zapojili do potravinové sbírky. V Prostějově ji měla pod patronátem Charita Prostějov. A o co byl zájem? Prioritně o trvanlivé věci pro potřebné. V kurzu byly třeba těstoviny, konzervy, ale také dětské či hygienické potřeby. A příspěvky se jen hrnuly.

 

„Těstoviny, luštěniny, rýže a paštiky. Třeba před chvílí přišel manželský pár a zbožím zaplnil polovinu košíku. Ale zase tu byl pán, který přinesl dva pytlíky čočky, že víc nemůže. Ale každá troška dobrá,“ říká Jana Spáčilová, která pomáhala s pořádáním sbírky v hypermarketu Albert.

Těch trošek se nakonec sešlo nepočítaně. Uprostřed vstupních prostor se brzy na hromadě ocitalo rozmanité zboží. Velkou část lidé v obchodě nakoupili a hned za pokladnou odevzdali. Další věci přinesli z domu. „Máme tam cukr a základní potraviny jako třeba polévky, rýži, ale také kapesníky či sprchový gel,“ říká Filip Škarka, který si sobotu vylepšil dobrým skutkem. „Nepřispíváme pravidelně. Když to tady v Albertu ale vidím, tak jsme se rozhodli,“ prozradil dále pro Večerník. Lidé se přitom sami hlásili s dary, nikdo je nemusel nahánět, informovat, vybízet.

Prostějovská Charita má už zkušenost s pořádáním potravinové sbírky v době koronaviru. Loni si jedno kolo takto vyzkoušela. „Na podzim loňského roku jsme si to zkusili a teď už víme, jak všechno dělat v době koronaviru. Ale nemám žádná očekávání, spíše se nechám příjemně překvapit. Vím však, že lidé jsou štědří, ať je doba, jaká je,“ pochválil dárce koordinátor prostějovské části potravinové sbírky Vít Forbelský. A vzpomněl na dobu nedávno minulou. Dřív sbírka probíhala po delší časový úsek. „Letos máme domluvené, že probíhá například v Albertu, Tescu a Kauflandu. To taky půjde Charitě Prostějov, avšak sbírku si zajišťují markety samy,“ dodává. Sbírka trvala uplynulou sobotu do 18 hodin a zúčastnilo se jí tentokrát osm řetězců a tři e-shopy.