Chcete nějakou opravdu nenáročnou procházku, ale zároveň zajímavou? Jeden tip bychom pro vás měli. Zkuste Dřevnovice! Dosud jsme se pohybovali poli, lesy nebo po loukách. Stezka, kterou vám představíme tentokrát, je však zcela unikátní, neopouští totiž samotnou obec. Nejde však o jediný unikát. Dřevnovická stezka v klidu může aspirovat na nejkratší naučnou stezku v České republice, protože má jen necelých sto metrů!

A na ní opravdu nezabloudíte. Z jednoho konce stezky dohlédnete na druhý, jde vlastně jen o krátký okruh, který vás provede pod dvěma branami z maliní. A právě ovocné stromy a keře jsou tím, co naučná stezka představuje. V dřevnovické ovocné zahradě tak najdeme celou řadu odrůd dřevin. Od těch vcelku běžných, jako jsou slivoň nebo hrušeň, až po mišpuli nebo muchovník či dřín. A věděli jste, že černý jeřáb se nazývá také temnoplodec? Ne? Tak to jsme na tom stejně.

Na této naučné stezce pak žádné tabule fakticky nehledejte. Pouze na dvou místech a dále u vchodu je jedna, která říká, kde co roste. Je jen trochu škoda, že zde na nějakém panelu nejsou umístěny i bližší informace o odrůdách doplněné fotografiemi. Ostatně zahrada je přístupná po většinu roku. A když někdo špatně návštěvu načasuje, s představivostí by mu pomohly pěkné barevné snímky.

Nicméně stezka nenabízí jen dřeviny, ale taky příjemné a zároveň klidné posezení uprostřed obce. Mile pak působí taky výzdoba ovocné zahrady. Momentálně se zde nachází velké slaměné postavy zvířat, k vidění je dokonce i lev. K tomu nechybí ani velikonoční ozdoby. Taky v okolí jsou pak různé cestičky a možnosti procházky, ať už k božím mukám, nebo do nedaleké růžové zahrady, menší sestřičky té ovocné. Celkově pak Dřevnovice působí úpravným dojmem a jen vylepší pocit z procházky naučnou stezkou.

A závěrem malá, ale užitečná rada. Návštěvu doporučujeme v příštích týdnech, kdy by velká část zdejších dřevin měla začít kvést.

 

Naučná stezka Ovocná zahrada

Umístění:        centrum Dřevnovic

Vznik:             2015

Délka:             95 metrů

Počet zastavení: 1

Téma:             ovocné dřeviny