Co dělat za současné situace extrémně poznamenané koronavirem? Každý sport volí svá vlastní různá řešení. Například v orientačním běhu vymysleli projekt ORIENŤÁK ŽIJE.

„Vedení Českého svazu orientačních sportů se snaží od začátku pandemie přizpůsobovat soutěže i jednotlivé aktivity tak, abychom v naší činnosti mohli pokračovat, byť ve velmi zpřísněných podmínkách. Zapojuje se také do aktivit, které sportovní prostředí připravuje, navrhuje připomínky, jedná s Národní agenturou pro sport. Všichni pevně věří, že v nadcházejících týdnech a měsících se situace výrazně zlepší, bez omezení se budou moci konat tréninky i závody. Co dál? Nesmí nám ujet vlak, proto Výkonný výbor ČSOS vydává materiál Orienťák žije. Ten popisuje aktivity, které bude s dalšími připravovat na podporu orientačních sportů tak, aby ukázal, že jsou bezpečné pro provozování, jsme organizačně zkušení a můžeme jako komunita spolupracovat na řadě kroků s nejrůznějšími veřejnými institucemi. Je rozdělen do několika rovin, protože podpora musí být namířena nejen na vrcholový sport, ale i na výkonnostní a v neposlední řadě i na neregistrované hobbíky,“ zní z oficiálního materiálu ČSOS.

Konkrétně v prostějovském regionu je první vlaštovkou nového projektu akce nazvaná Areály pevných kontrol pro veřejnost (viz. připojený plakát). Jak vše funguje? Na internetových stránkách www.skprostejov.cz v sekci Orientační sporty si najdete lokalitu s areálem pevných kontrol. V přehledné mapě je vyznačen start (znakem Δ jako místo, odkud je možné začít). Jsou tam ke každému areálu i odkazy s mapou ke stažení (vytištění). Na výběr jsou tři možnosti: mapa obsahující všechny kontroly v areálu, mapa s jednoduchou tratí pro začátečníky nebo naopak mapa s těžkou tratí pro zkušené orienťáky.

Kontroly, start a cíl jsou v terénu označeny dřevěným kolíkem. Každá kontrola má svůj kód, je napsán na kolíku a shoduje se s kódem v popisech kontrol. Na mapě obsahující všechny kontroly jsou u nich uvedeny přímo kódy. Na mapě s tratí jsou kontroly spojeny a očíslovány v daném pořadí. Podle čísla kontroly najdete v popisech její příslušný kód a popis.

Oddíly OOS SK Prostějov, KOB Konice a TJ Sokol Plumlov takhle připravily celkem devět různých tratí: Zdětín, Čechy pod Kosířem, Lhota pod Kosířem, Bělecký Mlýn, Konice, Buková, Skalka, Ptenský Dvorek a Prostějov – Hloučela. Zúčastnit se a vyzkoušet si orientační běh přitom může tímto způsobem úplně kdokoliv.

Zároveň prostějovští orientační běžci v pátek 23. dubna restartovali společnou klubovou přípravu. „První trénink jsme měli v Držovicích, samozřejmě za dodržování platných protiepidemických opatření,“ informoval předseda OOS SK Prostějov Dušan Vystavěl.

Další podrobnosti přineseme v příštím vydání Večerníku!