V České republice už mají za sebou alespoň první dávku vakcíny více než 3 miliony osob. Jedná se tak tedy o téměř čtvrtinu obyvatel. Kompletní vakcínu už hlásí více než milion osob a v porovnání se světem tak Česko nezaostává, ba naopak patří k těm lepším nejen v Evropě, ale také ve světě. Během května by navíc měly dorazit další tři miliony dávek od společnosti Pfizer, která však v současnosti řeší komplikace ohledně nových mutací koronaviru, proti nimž by jedna dávka nemusela stačit.

 

I když je právě Česká republika považována v souvislosti s covidem za jednu s nejpostiženějších zemí, co se týče očkování, mohli bychom jít příkladem. V celosvětové tabulce se totiž Česko staví na 34. místo na světě v počtu vykázaných dávek a v Evropě i ve světě patří k nadprůměrným státům, i když se stále nedosáhlo na sto tisíc obyvatel denně, o kterých se hovořilo, že přijdou už po Velikonocích. Nový rekord byl však vytvořen ve čtvrtek, kdy bylo vykázáno více než 72 tisíc vakcín.

„Díky očkování se nám stále daří snižovat také počet hospitalizovaných, což je velmi důležitou zprávou,“ přiznává spokojenost také ministr zdravotnictví Petr Arenberger. V květnu by měly dorazit další tři miliony dávek od firmy Pfizer/BioNTech, takže by se počty měly zvedat i v dalším období a Česko by mohlo ještě letět tabulkou vzhůru. I proto už začíná i premiér Andrej Babiš hovořit o možném termínu spuštění očkování všech dospělých osob. Prostřednictvím svého vyjádření prozradil, že by chtěl od středy otevřít očkovací brány pro osoby v rozmezí 50–54 let, a na začátku června pro všechny dospělé od 16 let.

Je však otázkou, jak to bude možné, jelikož se v pátek objevila znepokojující studie ohledně vakcíny právě firmy Pfizer/BioNTech, kde studie na Královské univerzitě v Londýně zkoumala imunitní reakci po jedné dávce vakcíny. Podle studie mají lidé, kteří prodělali jakýmkoliv způsobem covid, daleko vyšší ochranu před novými mutacemi, jako je například britská či jihoafrická.

Podle těchto zjištění tak vědci z univerzity tvrdí, že je zcela zásadní i druhá dávka vakcíny, jinak nejsou lidé dostatečně chránění před novými mutacemi, navíc se dá předpokládat, že mutací bude stále přibývat. Už nyní se mluví kromě dvou dříve zmíněných ještě například o indické či brazilské mutaci.