Nízká gólová produktivita, s tím se trvaleji doma perou hráči eskáčka. Nejinak tomu bylo v zápase se druhou Líšní. Prostějov si sice vytvořil řadu šancí a hlavičkou se prosadil Omale. Na body to ale nestačilo. Líšeň využila chyby prostějovské obrany a přes tlak eskáčka v závěru si do Brna odvezla všechny body.

 

PROSTĚJOV Atraktivní souboj o druhé místo byl na programu v sobotu odpoledne. Eskáčko doma přivítalo tou dobou druhou Líšeň. Mělo co napravovat, už předtím totiž eskáčko prohrálo s Hradcem Králové. Trenér Šustr tentokrát navíc výrazně zahýbal sestavou. Do základu a nakonec ani do hry se nedostali Roman Bala či Michal Sečkář. Z různých důvodů chyběli i další hráči. Pozice zadáka tak například připadla Michalu Zapletalovi. Pro Prostějov navíc šlo o zajímavý zápas i proto, že hrál proti mnoha svým bývalým hráčům: během posledního roku za eskáčko nastupovali Lutonský, Šteigl, Pašek a Zikl.

A hned úvod utkání nabídl ledasco zajímavého. Ve druhé minutě po dobré nahrávce od Juráska střílel Píchal, ovšem jen do boční sítě. Hned poté Silný nebezpečně nahrával před bránu. A aktivita nepolevovala. V 7. minutě musel Mucha zasáhnout u jedné ze svých tyčí proti přízemní střele. Pak ale přišly chvíle Prostějova. Omale při prvním rohu málem dotlačil míč do brány. Co se ale nepovedlo napoprvé, šlo napodruhé: nigerijský útočník měl tentokrát více štěstí, proměnil a zapsal první gól za Prostějov. Líšeň poté zatlačila a dobře udělala. Už v 11. minutě totiž bylo srovnáno: propad na středu vyrezultoval ve střelu z vápna od Matochy, na kterou Mucha nedosáhl – 1:1. Poté se hra trochu ustálila, víc z ní měl Prostějov. Zlatohlávek ve 22. minutě neproměnil velikou šanci, ale míč měl dále Prostějov. Líšeň napadala minimálně, jen čekala na chyby. A občas se dočkala. Ve 28. minutě měl Mucha co dělat, aby zkrotil střelu Málka. Další větší šance nepřicházely, jen kombinace Prostějova narušené ve 40. minutě přetaženým centrem hostí. Poločas skončil pěknou nahrávkou Zlatohlávka Juráskovi, rodící se šanci ale zachránil líšeňský hráč mohutným odkopem.

Druhá půle přinesla znovu vcelku pohledný fotbal. A hodně kombinací. Po první delší, ve 49. minutě, se málem Jurásek dostal ke střele. Dvě minuty nato naopak byl Kučera z voleje hodně nepřesný. Prostějov byl sice nadále více na míči, Líšeň však zlepšila obranu. Proto se eskáčko tolik nedostávalo do vyložených šancí. A tak v 53. minutě pouze Omale mířil vysoko míčem nad. Koudelka pak ze standardky mířil míčem níž, ovšem jen do hrudi Málka, který měl co rozdýchávat. V 65. minutě už se ale skóre pohnulo. Zikl si naběhl na roh od Lutonského a nepokrytý skóroval – 1:2. Eskáčko mohlo brzy odpovědět. Jenže po standardce Koudelky žádná střela neprošla až k bráně, hosté dobře blokovali. Líšeň se připomněla velmi nebezpečný centrem. Ten ještě Prostějov pokryl, vzápětí ale přišel faul kousek za hranicí vápna. Následné standardky se skvěle zhostil Málek, který přestřelil zeď a uklidil míč do sítě – 1:3. V 80. minutě se pak rozvířily do té doby spíše klidné emoce, když byl ve vápně poslán k zemi Píchal, ovšem píšťalka rozhodčího zůstala němá. Hosté naopak mohli vyrovnat – Reteno, který dal Prostějovu v zimní přípravě dvě branky, byl ale se svou střelou zblokovaný. Poslední vzrušující moment přinesla 90. minuta. V ní se dokázal prosadit ve vápně Dominik Straňák, který hlavičkoval do břevna. Ani nastavení však Prostějovu nepomohlo k vytouženému bodu. A tak si doma podruhé v řadě připsali nulu získaných bodů.

Ohlasy po utkání:

Pavel ŠUSTR, trenér 1. SK Prostějov

„Z mírné převahy držení míče jsme si dokázali vytvořit i pár dobrých příležitostí. Bohužel branku jsme vstřelili jen jednu. Bohužel pořád děláme v defenzívě individuální chyby, které nás pak stojí výsledek. Což je částečně určitá nezkušenost hráčů. Není to o tom, že by neuměli hrát fotbal, zase se ale dneska ukázal význam defenzívy. Líšeň ji zvládla lépe než my, šance, které jsme měli, jsme pak neproměnili. A také jsme vytvořili dvě chyby, které zápas rozhodly. Určitě nejsme spokojení s výsledkem, musím ale říct, že hráči dnes podali dobrý výkon a určitě si zaslouží ocenění za to, jak dneska hráli.“

Milan VALACHOVIČ, asistent trenéra SK Líšeň

„Znali jsme hru Prostějova, ale vždy se to musí prokázat na hřišti. Soupeř po druhé standardce, kdy jsme špatně reagovali na Omaleho, dal gól. Nám se podařilo brzo vyrovnat. Do zhruba 20. minuty jsme hráli velmi dobře. Pak jsme bohužel organizačně nehráli kvalitně, domácí nás přehrávali, vypracovali si tři velké šance, které naštěstí neproměnili. O poločase jsem musel trošičku zvednout hlas, protože to, co jsme chtěli hrát, tam nebylo. Ve druhé půli jsme organizaci hry zvládli, dobře jsme dostupovali, byli jsme agresivnější. Myslím si, že se nám povedla i střídání. A pak už jsme dokázali zápas překlopit na naši stranu.“

1. SK Prostějov – SK Líšeň 1:3 (1:1)

Branky: 9. Omale – 11. Matocha, 65. Zikl, 75. Málek. Rozhodčí: Dubravský – Hájek, Pfeifer. Žluté karty: 33. Kučera, 88. Ševčík. Střely: 5:7. Střely mimo: 5:1. Rohy: 7:3. Diváci: 150.

Sestava 1. SK Prostějov: Mucha – Šmehyl (89. Dittmer), Sus, Bialek, Zapletal (78. Straňák) – Píchal, Omale, Koudelka (84. Spáčil), Kopřiva, Jurásek – Zlatohlávek (89. Langer).

Trenér: Pavel Šustr.

Sestava SK Líšeň: Veselý – Jeřábek, Bednář, Ševčík, Lutonský – Kučera – Pašek, Silný (46. Zikl), Málek (85. Šteigl), Matocha (90. Fall) – Rolinek (61. Reteno).

Trenér: Leoš Kalvoda.