Po dlouhém informačním mlčení, kdy média i fanoušci hokejových Jestřábů mohli sbírat novinky o hráčském kádru i realizačním týmu LHK jen od jiných klubů a ze spekulací, konečně vydal prostějovský oddíl oficiální zprávu na dané téma. Stalo se začátkem minulého týdne na jeho internetových stránkách. A zveřejněné „novinky“ jen potvrdily to, o čem Večerník opakovaně referoval už v několika svých minulých vydáních i na svých webovkách: že v elhákáčku takříkajíc nezůstává kámen na kameni!

 

První zásadní informací, kterou jsme přinesli již hodně dávno, je odchod hlavního trenéra Jiřího Šejby. Toho mezitím oznámil jako svého nového kouče ambiciózní HC RT TORAX Poruba, tudíž vedení LHK pouze dodatečně zpečetilo obecně známý fakt. Jeho nástupcem je Aleš Totter, který sice již s mužstvem zahájil letní přípravu, ale Jestřábi v případě jména nového trenéra nadále zarytě mlčí.

Odchody: nadějný forvard i další obránci

Už během dubna bylo rovněž zřejmé, že hanácký tým opustí celá řada členů jeho soupisky. Nakonec vůdci tábora ptačích dravců sdělili, že skupina odchoích je opravdu extrémně početná – sedmnáctičlenná!

„Celek Jestřábů ke konci základní části Chance ligy 2020/2021 nepodával dobré výkony. Po vypadnutí v předkole play-off s Porubou skončil tým hokejistů z Hané za očekáváním. Proto se vedení klubu rozhodlo podstoupit větší změny, co se týče složení kádru na nadcházející důležitou prvoligovou sezónu,“ zní zdůvodnění obřího personálního třesku. „Zejména odchody Davida Bartoše, Dominika Hrníčka, Tomáše Drtila a Lukáše Žálčíka náš klub nesmírně mrzí. Měli jsme o tyto hráče zájem i do nadcházejícího ročníku. Všichni jmenovaní ale odešli jinam z důvodu lepších finančních podmínek, které jim Prostějov nemohl nabídnout,“ přidalo elhákáčko ještě upřesňující zdůvodnění některých přestupů ke konkurenci.

Mimo již dříve avizovaných ztrát zaujal minulém pondělí odchod Tomáše Janduse, který patřil do základní sestavy a vesměs působil ve třetím útoku. V uplynulé sezóně nastřádal 16 bodů, a i když úplně nenavázal na předešlý ročník, který byl pro něj průlomový, v týmu se neztratil. Do budoucna se o něm hovořilo jako o hráči pro extraligu. Tu už si naopak zahrál František Hrdinka. S 15 body druhý nejproduktivnější bek rovněž tým opouští, a to po dvou nekompletních sezónách. Jestřábům se tak definitivně rozpadly obě první obranné dvojice.

Z Prostějova ven míří ještě další dva obránci Vlastimil Hefka a Jakub Matyáš. Prvně jmenovaný týmu spíše vypomáhal ze Zlína a naskakoval nárazově. Naopak Matyáš i přes zdravotní problémy v první půlce sezóny odehrál nemálo času. Urostlý bek nicméně zaznamenal v pro obránce klíčové statistice pobytu na ledě nejhorší číslo v týmu: -8. A navzdory časté střelbě zaznamenal jen jeden gól.

Exodus lze prozatím uzavřít dalšími dvěma odchody z řad těch významných. Prostějov totiž přišel o kapitána. Tomáš Kaut, který před sezónou přišel z Kladna, odehrál za Jestřáby pouze jednu sezónu. Bodově zaznamenal se šestnácti zápisy slabší ročník, týmu však pomáhal prací v osobních soubojích. A končí i Adam Wolf, v uplynulé sezóně náhradní brankář. Za sebou má těžkou sezónu, svůj druhý zápas odchytal až v polovině února, prostoru dostal minimum, navíc v zápasech proti favoritům. Podle toho taky vypadala jeho čísla (4,64 gólu na zápas, úspěšnost zákroků 84,11 %). V neposlední řadě Prostějov znovu opouští i zdejší odchovanec Petr Antoníček, který začal přípravu v Šumperku.

Zůstávají: zkušený bojovník, „Blažena“ a mladíci

Výčet hráčů, kteří naopak na Hané zůstávají, je o poznání kratší. I tak jsou zde ale jména, která nepochybně prostějovského fanouška potěší. Těmi nejzajímavějšími jsou Ondřej Bláha a Petr Mrázek. Bláha byl jasnou brankářskou jedničkou a s odchytanými zápasy šly jeho výkony nahoru. Přestože směrem dozadu to vždy nebylo od jeho spoluhráčů ideální, tým měl za sebou velkou oporu. Nakonec úspěšnost zákroků dosáhla na 90,53 %. Nyní přidá druhou sezónu a totéž platí o střelci Petru Mrázkovi. Klub na něj uplatnil opci a třetí nejproduktivnější hráč soutěže (21+22) rovněž zůstal. Pro Mrázka šlo o dosud bodově nejvydařenější sezónu, kdy se stal klíčovou oporou týmu. Večerník už v minulosti přišel s informací, že pokračuje taky Petr Krejčí. Nyní se tato zpráva potvrdila. Urostlý obránce a zdejší rodák setrvá u Jestřábů, i když uplynulou sezónu rozdělil mezi Benátky nad Jizerou a právě Prostějov. Ze zkušenějších hráčů do pole pak zůstali dva. Robin Staněk byl nejstarším hráčem Prostějova a taky nejzkušenějším, co se týká extraligových startů. Defenzivně zaměřený bek by měl přidat na Hané další sezónu. A spíše defenzivnějším typem hráče je rovněž bojovník Lukáš Motloch. Osm bodů pro něj může být z pohledu tohoto forvarda zklamáním, nicméně ukázal, že jako muž na černou práci může být hodně platný.

„Oficiální start přípravy na další prvoligový ročník se pomalu blíží. Nebude to vůbec jednoduchá sezóna, jelikož na jejím konci bude – podle stanovených pravidel – sestupovat hned čtveřice mužstev a páté půjde do baráže o záchranu. Proto bude důležité mít silný kádr a k tomu také kluby směřují. Jestřábi na svém A-týmu už pracují. Jména hráčů, kteří budou hájit naše barvy v novém ročníku, budeme postupně představovat v článcích během května a června,“ stojí ještě ve zprávě na webovém serveru LHK.

Ani slovo v ní nepadlo o příchodech (zůstávají pouze již Večerníkem minule oznámené zvěsti o posilách – viz. tabulka + přípravu v Prostějově začal jedenadvacetiletý útočník Tomáš Koblížek z Kadaně) případných dalších změnách v realizačním týmu, kde by podle zákulisních zdrojů měl po osmi prostějovských letech končit sportovní manažer a jeden z asistentů trenéra Jiří Vykoukal. A nejasno je také nad dalším pokračováním jiného asistenta Ivo Peštuky či ostatních členů realizáku, kam dosud patřili vedoucí mužstva Josef Ovečka, kustod Radek Meidl i lékař Radomír Holibka, potažmo marketingový manažer Václav Meidl. Jak to tedy bude? Uvidíme tedy v nejbližších týdnech. Snad...

 

PŘÍCHODY

(klubem nepotvrzené)

Jan Kloz, útočník, 34 let (Havířov)

Jan Rudovský, útočník, 34 let (Havířov)

Marek Švec, útočník, 29 let (Sokolov)

Tomáš Koblížek, útočník, 21 let

POKRAČUJÍ V KLUBU

Ondřej Bláha, brankář, 28 let

Marek Micka, brankář, 19 let

Petr Krejčí, obránce, 21 let

Robin Staněk, obránce, 32 let

Petr Mrázek, útočník, 26 let

Lukáš Motloch, útočník, 25 let

Michal Janeček, útočník, 20 let

Josef Podlaha, útočník, 21 let

ODCHODY

Adam Wolf, brankář, 21 let

Jakub Matyáš, obránce, 27 let

Vlastimil Hefka, obránce, 21 let

František Hrdinka, obránce, 23 let

René Piegl, obránce, 25 let (Hradec Králové / Kolín)

Martin Pěnčík, obránce, 21 let (Šumperk)

Tomáš Drtil, obránce, 30 let (Šumperk)

Michal Gago, útočník, 23 let

Tomáš Jandus, útočník, 23 let

Tomáš Kaut, útočník, 31 let

Petr Chlán, útočník, 21 let (Vítkovice)

David Bartoš, útočník, 29 let (Frýdek-Místek)

Lukáš Žálčík, útočník, 30 let (Šumperk)

Dominik Hrníčko, útočník, 25 let (Poruba)

Daniel Vachutka, útočník, 28 let (Šumperk)

Matěj Novák, útočník, 22 let (Třebíč)

Kryštof Ouřada, útočník, 20 let (Ústí nad Labem)

Petr Antoníček, útočník, 20 let (Šumperk)

Jiří Šejba, trenér, 58 let (Poruba)