To tu dlouho nebylo. Amatérské a mládežnické fotbalové soutěže jsou od úterý minulého týdne definitivně zrušené, sezóna 2020/2021 zůstane nedokončená. Poslední naděje vzaly za své po jednání FAČR, které daly impuls všem krajům a okresům. Trenéři a hráči už se na zápasy prostě nedostanou.

 

Nutno předeslat, že podobné rozhodnutí se čekalo. Poslední týdny sice přinesly a nadále přinesou postupné rozvolňování., které je však příliš pomalé na to, aby se ještě před prázdninami stihlo něco sehrát a hlavně dohrát. Mnoho soutěží by tak nedokončilo ani tu proklamovanou půlku zápasů, která měla být jakýmsi měřítkem regulérnosti.

Překvapení to ani náhodou není. Kromě pomalého rozvolňování se o této možnosti mluvilo delší dobu a Večerník vše předeslal již v minulém čísle. Kupříkladu stolní tenisté a hokejisté už dávno sezónu odpískali. A záhy to čeká taky florbalisty, jejichž unie si dala čas do 22. května. I tam se ale čeká stejný závěr – sezóna, která pomalu ani nezačala, se nedohraje. Zatímco tak ta loňská se odehrála v řadě sportů včetně fotbalu alespoň z půlky, někde ze dvou třetin, ročník 2020/2021 byl prostě příšerný.

Stačilo přitom málo. Není to tak dlouho, kdy řada trenérů z fotbalového venkova hovořila pro Večerník o tom, že se rádi uskromní se zázemím a přijmou potřebná hygienická opatření. Jen ať je a jejich „kluky“ nechají trénovat a hrát. Uběhlo několik měsíců a nic. Tréninky se sice jakžtakž rozjely, ale ne naplno. Kdo chce totiž striktně nařízení dodržovat, ten by si mohl leda udělat z fotbalu aerobik s míčem a samozřejmě rozestupy. A zápasy? Zatím, zdá se, stále mimo realitu.

Sportovci tak mají vztek. Právem. Politici ukázali, že pro ně po vzdělání není prioritou ani pohyb a sport. Přitom tito lidé tak posilují svou imunitu, dělají něco pro své zdraví. A že je to riskantní? Jak? Vždyť na tréninku je jen minimum situací, kdy by dva sportovci spolu pobyli delší čas v těsném kontaktu. Vyjma třeba šaten, ale ty by určitě klidně oželeli, jen aby se mohli vrátit na plac. Riziko by jedině bylo, kdyby někdo trénink prokašlal nebo na někoho smrkl. Obojí je zvlášť za současné situace extrémně nepravděpodobné, lidé jsou ohleduplní. Tedy když ví, že to má smysl, že to něčemu prospívá a ve chvíli, kdy vidí světélko na konci tunelu. To fotbalové ale momentálně zhaslo...

 

Mimořádný sedmadvacátý díl seriálu FOTBAL EXTRA najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku které vyšlo v pondělí 10. května