Nebojíte se kopců? Máte rádi klid, toužíte po informacích a zároveň vám nevadí, když trochu potrápíte tělo? Pak vyrazte do terénu. Přinášíme už 13. díl seriálu o naučných stezkách Prostějovska. A ač má třináctka zkrátka špatnou pověst, tato vám snad přinese spíše štěstí.

Tedy pokud se nebojíte kopců. Naučná stezka Kladecko se totiž vyznačuje hned několika nej. Na Prostějovsku patří k nejdelším a taky nejstarším. Rovněž ale k těm, které vedou nejvíce kopcovitým terénem. Zejména pokud půjdete v protisměru, tedy od Jesence, čeká vás hned na úvod slušné stoupání.

My se ale vydáme naopak od začátku, který najdete ve hvozdech u vlakové zastávky Šubířov. Hned na úvod potěší vaše oči obrovské množství sasanek a jaterníků, které propůjčují zdejším kopcům a lesům bílo-fialovou barvu. Hned za prvními tabulemi navíc narazíte na prastarý vodní mlýn, který se jeho majitel-nadšenec snaží dát dohromady. Třeba zprovozněním mlýnského kola.

Dál už vás cesta zavede okrajem lesa směrem na Kladky. Čeká vás nejedna louka, kde můžete narazit třeba na chráněný upolín evropský. Ostatně hotel, na který po kilometru narazíte a který dnes prochází opravou, se taktéž nazýval Upolín. Po pravé ruce pak minete tábor. A brzy vás čeká rozhodování, jestli odbočit do Kladek, nebo pokračovat po naučné stezce.

Pokud zvolíte druhou možnost, litovat určitě nebudete, čeká vás mírně zvlněná krajina plná kopečků zarostlých křovím a stromy s přímo božským klidem. Turistů sem chodí minimum, auta nepotkáte. Ticho narušují jen ptáci, například značné množství skřivanů. Naučná stezka o nich trochu překvapivě mlčí. Prozradí však, co vše zde roste. Dále také o těžbě železné rudy z doby rakouského mocnářství. Nebo o tom, jaký je rozdíl mezi hanáckým a třebovsko-zábřežským typem statku. Oba jsou dosud k vidění v mnoha vesnicích. Závěr naučné stezky pak patří historii jednotlivých obcí, přičemž zejména ta jesenecká je bohatá.

Nevýhodou stezky je to, že je poměrně vysoko a v nekrytém terénu – budete si tak připadat jako na větrné hůrce. Doporučujeme pak nevyrazit na ni po dešti. Brzy byste litovali.

 

Naučná stezka Kladecko

Umístění:        lesy, louky a pole v okolí Kladek a Jesence

Vznik:             1993

Délka:             6,5 kilometru

Počet zastavení:         13

Téma:             příroda, historie, těžba, myslivost