Velká část sportovců nemohla v uplynulých měsících ani závodit, ani trénovat. Patřili mezi ně rovněž lukostřelci a střelci z kuše. Nyní je ale situace jiná. Vláda po tlaku veřejnosti alespoň mírně rozvolnila opatření. A to přeje zejména právě střeleckým sportům. I na Prostějovsku tak došlo k otevření střelnic a prvním tréninkům mimo zahrady a dvory.

„Střelnice je otevřená, jelikož se může sportovat v malých skupinkách. To je pro nás úplně v pohodě, takže můžeme trénovat,“ konstatovala předsedkyně Lukostřelby Prostějov Magda Robová. Na nezájem si přitom nemůže stěžovat. „Ohlas je velký. Bohudíky se nám vrátily všechny děti, které musely přerušit sportování kvůli koronaviru. Mají zájem o lukostřelbu, což nás těší. Je to i známkou, že je sport důležitou složkou našich životů,“ vyzdvihla sportování jako celek.

Totožná situace je také v Plumlově. Tamní kušisté vyrazili do akce, jak to jen šlo. „Vrátili jsme se na střelnici. Ale samozřejmě ne všichni, kteří by střílet měli. Ve velkém množství se zatím návrat nekoná. Asi to dělá i to horší počasí,“ uvedl předseda Střeleckého klubu šípových zbraní Bedřich Korbař.

V Kostelci na Hané čekali na otevření střelnice déle. Ale povedlo se. Pauza byla nicméně v jejich případě o to tíživější, že loni na podzim dal nově dohromady mládež. „Podařilo se nám získat nadějné zájemce, máme po deseti letech tréninkovou skupinu. Máme pro ně vybavení, materiál, profesionálního trenéra, podporu, zkrátka vše. Jen to nesmí dělat. A já se bojím, že si najdou něco jiného. Je to marné, jsem z toho nešťastný,“ obával se ještě před časem předseda lukostřelců Jiří František.  Ukázalo se však, že dětem zájem vydržel. „Mládež přišla celá, je natěšená. A funguje to velmi dobře. Rádi bychom ale rozšířili tréninkovou skupinu aspoň na deset dětí, zatím máme tři,“ uvedl pro Večerník. „Chystáme se posledního května na první závody. A rovněž bychom po dlouhé době rádi udělali terčové závody v Kostelci na Hané,“ řekl pak k nejbližším plánům.

Nicméně právě obavy ze ztráty dětí v době koronaviru projevil nejeden trenér. „Zatím žádný člen vyloženě nenapsal, že končí. To se nám ještě nestalo. Naopak někteří měli zájem, že by začali střílet dřív, ale kvůli koronaviru jsme nemohli,“ posteskl si Bedřich Korbař. Všichni zástupci střeleckých klubů nyní vzhlíží k dalšímu rozvolnění a tím možnosti obnovení turnajů.