S nabídkou provádět firemní očkování pro zaměstnance přichází řada zejména velkých zaměstnavatelů z různých odvětví po celé České republice. Polovina podniků přitom zvažuje, že by své kapacity nabídla i pro očkování rodinných příslušníků zaměstnanců. Vyplývá to z bleskového šetření Hospodářské komory mezi podniky zaměstnávajícími více než 500 zaměstnanců.

„Tím, že by do těchto plánů byli zahrnuti i rodinní příslušníci, došlo by k urychlení očkování proti covid-19 v zemi. Organizaci očkování prostřednictvím zaměstnavatelů ale stát zatím neumožnil, měl by pro to vytvořit právní a logistické předpoklady,“ míní prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že pokud existují firmy, které chtějí státu pomoci urychlit očkování, neměl by takovou nabídku ignorovat.

Šéf Komory proto předsedovi vlády a ministru zdravotnictví adresoval dopis, v němž je vyzval, aby do svých úvah o plánování očkování zapojili i podniky, které jsou připravené organizovat očkování zaměstnanců nebo zřídit vlastní či externí očkovací centra přímo ve svých podnicích.

Z ankety rovněž vyplynulo, že pokud by jim stát organizaci vakcinace umožnil, k očkování zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků by využili především buď smluvního poskytovatele pracovně-lékařských služeb, anebo externí speciálně nasmlouvané zdravotnické služby v prostorách firmy.

„Očkování prostřednictvím zaměstnavatelů může zásadně navýšit ochotu se očkovat u ekonomicky aktivní části populace. Uvítali bychom proto, aby vláda stanovila jasná pravidla a dala očkování ve firmách zelenou nejpozději v červnu,“ poznamenal předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Ivo Hlaváč.

Blesková anketa proběhla na konci dubna, zapojilo se do ní 61 zaměstnavatelů z řad členů Hospodářské komory, z nichž každý zaměstnává více než 500 zaměstnanců.