Přestože oficiální razítko na konci elitního basketbalu v Prostějově stále chybí, obecně se počítá s tím, že se ve městě v příští sezoně Kooperativa hrát nebude. Nepřímo to potvrzují i kroky místních oddílů. O samotném osudu licence a budoucnosti BK Olomoucko ještě rozhodnutí není. „Děláme maximum, aby nejvyšší soutěž v regionu zůstala. Jednání o případném přestěhování do Olomouce stále pokračují,“ sdělil Večerníku Michal Pekárek.

Sportovní manažer BK Olomoucko si uvědomuje, že je nutné, aby rozhodnutí padlo v dohledné době. „Času příliš není. Nastává období, kdy se skládají týmy na sezonu a plánuje příprava. Věřím, že bude jasno v horizontu týdnů,“ přeje si Pekárek.

Dlouholetý basketbalový funkcionář, trenér a bývalý reprezentant vnímá, že odchod vrcholového basketbalu z Olomouckého kraje by byl těžkou ránou pro mládežnickou základnu. „Bez vzorů, které můžou mladí každý týden vidět v akci, se s mládeží pracuje špatně. Potřebují mít motivaci, že pokud budou poctivě pracovat, můžou se dostat do nejvyšší soutěže v regionu, v němž žijí,“ míní Pekárek.

S variantou, že Olomoucko nebude působit v Prostějově, pracuje vedení BCM Orli Prostějov. „Pokud by se v Prostějově nehrála Kooperativa NBL, bude nejvyšší soutěží ve městě první liga (druhá nejvyšší soutěž ČR – pozn.red.) s naším výběrem do 23 let. S účastí týmu v této soutěži počítáme,“ ujistil předseda BCM Orli Prostějov Michal Müller.

Fanoušci tedy sice neuvidí v hale Sportcentra již hvězdy Nymburku nebo derby s Opavou, ale kvalitní basketbal i nadálo ano. A to je dobře.

 

účastníci 1. ligy-skupina „východ“ ČR 2020/21

Basket Opava 2010

Basketbal Olomouc

BC Vysočina

GBA Lions J. Hradec

(zakoupil licenci na NBL od Svitav)

SA Komfort Brno

Snakes Ostrava

BC Nový Jičín

BK Vividbooks Pardubice

BCM Orli Prostějov

Strabag Zlín