Předposlední 25. kolo soutěžního ročníku 2020/2021 mají před sebou účastníci Fortuna:Národní ligy. Sobotní utkání bude zároveň pro prostějovské fotbalisty derniérou na domácím hřišti, které pro ně bylo v tomto ročníku jako zakleté. Svědčí o tom předposlední příčka v „domácí“ tabulce. Tuto nelichotivou statistiku se budou snažit svěřenci trenéra Pavla Šustra před hrstkou domácích fanoušků napravit. Úvodní hvizd je 22. května naplánován na 15.00 hodin.

Klub ze šluknovského výběžku byl tím jediným, s nímž se Hanáci v podzimní části soutěže nepotkali. Daleká cesta na úvod jara se vyplatila, eskáčko díky dvěma brankám Kopřivy, Zlatohlávka a Matouška rozhodlo ve druhé půli o vítězství 4:2 a zisku cenných tří bodů.

Varnsdorf hraje od roku 2010 pravidelně druhou nejvyšší soutěž a jeho největší úspěchy jsou spjaty s odcházejícím hradeckým trenérem Zdenko Frťalou. V ročníku 2014/2015 obsadil druhou příčku s právem postupu do první ligy, kterého ovšem kvůli nevyhovujícímu zázemí nevyužil.

Od té doby jsou výsledky klubu podstatně slabší a v posledním ročníku se dokonce zachránil díky skóre, i když jak Vítkovice, tak Sokolov už dopředu avizovaly odchod ze soutěže. Ani v aktuálním ročníku to žádná sláva není, tým se pohybuje ve druhé polovině tabulky, poslední tři kola až na jedenácté příčce, která zatím nezaručuje uchování soutěže.

Varnsdorf v průběhu ročníku opustil trenér Oulehla, kterého přetáhla Viktoria Žižkov, kormidla se ujal Pavel Drsek. V perspektivním kádru má pouze tři čerstvé třicátníky, z nichž ten nejzkušenější Pavlo Rudnickij, kapitán týmu, je zároveň nejlepším střelcem týmu. Sám vstřelil téměř třetinu všech branek, kterými tým velmi šetří, po beznadějně posledním Vyšehradu je v této disciplíně druhý nejhorší. Navíc patří k remízovým králům, má jich na kontě zatím deset. Nejvíce v nohách toho má duo Zbrožek - Richter, v obou případech jde o 1900 minut na hřišti. A právě Kristián Zbrožek má taky nejvíce karet, aktuálně devět.

Varnsdorf během zimní pauzy hodně posílil, přišli například mladík Vojtěch Šilhan z Ústí nad Labem, dále z Jablonce Oliver Velich a David Macháček, všechno mladí hráči kolem dvaceti let. Trenérský štáb navíc posílil asistent Martin Kotyza. Na výsledcích Varnsdorfu se to bohužel příliš neprojevilo. Severočechům navíc nejspíš moc nepomohl ani vstup do jara, který proběhl právě mačem proti eskáčku. Prostějov tehdy zvítězil přesvědčivě 4:2.

Mezi solidní výsledky patřila podzimní výhra v Jihlavě či jarní na Dukle, mnohem víc bylo ale zbytečných ztrát. V posledním venkovním utkání udolal nastávající soupeř eskáčka Vyšehrad na jeho hřišti 2:1, když vítěznou branku vstřelil právě Rudnickij sedm minut před koncem. Tehdy nastoupila sestava A. Richter – M. Richter, Kouřil, Hasil – Zbrožek, Bláha, Lehoczki, Rudnickij, Šimon – Schön, Kocourek.

Z eskáčka zní před vzájemným měřením sil odhodlané hlasy o důstojném rozloučení se se zatím nepočetnou skupinou fanoušků. „Budeme chtít podat co nejlepší výkon a doma vyhrát, abychom se s jarní sezónou rozloučili doma vítězně,“ řekl za všechny obránce Michal Stříž.