Už od pradávna naši předkové věděli o prospěšných účincích planých rostlin. Postupem času ty, které jim zachutnaly i prospívaly, začali pěstovat a šlechtit. Mnohé ale stále rostou přímo v divoké přírodě, díky čemuž jsou i snadno dostupné.

Byliny se užívají nejen ke konzumaci, ale také na různé obklady či koupele. Dají se z nich vařit čaje i ozvláštnit pokrmy, právě bylinky dodávají nejen polévkám, přílohám či masu specifickou chuť a aroma. Navzdory různým přístupům k bylinkářství dochází ke zvýšení zájmu o byliny jako o doplněk i alternativu k léčbě chemickými léky. A tak se mnozí z nás uchylují k receptům děděným z generace na generaci, přičemž většina alespoň jednou vyzkoušela kdejakou radu či tip, jak využít i ty nejběžnější rostlinky. Význam síly přírody znaly naše prababičky a říkávaly, že není na světě bylina, aby na něco nebyla. A nemalá řada z nich se dá bez větší námahy vypěstovat i v domácích podmínkách. S přicházejícím létem pro vás PROSTĚJOVSKÝ Večerník složil dnešní tematickou stranu.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & VŠE O BYLINKÁCH najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 24. května