Všechno na světě má svůj protiklad. Opakem tmy je světlo, zimy teplo a fast food má svůj protějšek v pikniku. Nedokážete totiž najít na světě snad většího rozdílu než mezi rychlým stravováním v nadnárodních řetězcích a jídlem servírovaným na dece v zámeckém parku, na němž si pochutnáváte oděni do historického kostýmu. Právě tohoto luxusu si naplno užila zhruba třicítka účastníků sobotního Empírového pikniku, který v tradičním termínu nahradil oblíbený Empírový den. Ten musel být přesunut na září.

Tradice Empírového dne byla před lety založena v souvislosti s uvedením adaptace románu Jane Austenové Emma v Moravském divadle Olomouc. Od té doby si žije vlastním životem a na pohodový den přijíždějí lidé ze všech koutů naší vlasti. V Čechách pod Kosířem se poprvé konal v roce 2017, od té doby se sem pravidelně vrací. Každý rok je vyhrazen jinému tématu, letos se však musely kvůli covidu aktivity soustředit zejména do parku. „Proto jsme zvolili téma legendy o hradě Hanselburg a drakovi v jeskyni, který si pro své potěšení vymysleli členové zdejší šlechtické rodiny Silva-Tarouca. Ilustrace pro knižní vydání jim tehdy vytvořil sám Josef Mánes,“ prozradila za organizátory akce Katka Báňová.

Na stejné téma přitom současní správci zámku vymysleli tzv. RPG hru, v níž hráči zaujímají role fiktivních postav, za které dle daných pravidel jednají. Právě účastníci Empírového pikniku patřili mezi její první hráče. „Legenda se přímo dotýká jednotlivých míst v parku, čímž nám naplno umožnila zakusit historii na svou vlastní kůži,“ pochvalovala si Katka Báňová, pro niž a její přátele to byla jedinečná možnost setkat se s přáteli po dlouhém čase. „Naposledy jsme se viděli loni v září právě tady a od té doby nic. Je nás sice méně než obvykle, běžně za námi jezdí třeba i lidé z Rakouska či Francie, ale i tak si to moc užíváme. Pomalu přitom spřádáme plány na zářijový Empírový den. Ten by již měl proběhnout se všemi doplňkovými aktivitami, do nichž jsme se zatím nemohli pustiti. Točit by se měl tentokrát hlavně kolem dětí a jejich her na začátku 19. století,“ nastínila Báňová.

Na zámek do Čech pod Kosířem se ovšem vyplatí vyrazit mnohem dříve. Třeba už příští týden se tu bude konat Dětský den. Při této příležitosti si pracovníci zámku a jejich přátelé připravili pohádku po malé i velké hranou v kulisách zámeckého parku nazvanou Jak princezna ke štěstí přišla. „Na akci byla nutná rezervace a byl o ni takový zájem, že už je kapacita vyčerpána,“ zvěstoval kastelán zámku Martin Váňa.