Samé pozitivní informace přišly uplynulý pátek z prostějovské nemocnice. Počet hospitalizovaných pacientů s covid-19 poklesl na absolutní minimum za celou dobu pandemie! Aktuálně se lékaři starají už jen o šestici pacientů s tím, že dva z nich jsou stále ještě ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. A navíc jsou už v nemocnici povoleny návštěvy. Sice v omezené míře a za přísných podmínek, ale přece. Notabene, k pátku 21. května bylo zároveň v očkovacím centru vakcinováno už 27 tisíc osob.

 

 

„I nadále dochází v Nemocnici AGEL Prostějov k poklesu počtu covidových pacientů. V současné době hospitalizujeme už pouze šest pacientů s onemocněním covid-19, z toho dva lidé jsou ve vážném stavu,“ zvěstoval optimistickou zprávu Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Dobrou zprávou také je, že od pondělí 17. května jsou v prostějovské nemocnici opět možné návštěvy pacientů. „Ovšem v omezené míře a za dodržení podmínek, které jsou zveřejněny na webových stránkách Nemocnice AGEL Prostějov. Všichni příchozí do areálu nemocnice musí při vstupu provést dezinfekci rukou a po celou dobu návštěvy musí mít nasazený respirátor. Návštěvy jsou možné v maximálním počtu dvou osob po dobu patnáct minut v době od 14.00 do 17.00 hodin, pokud osoba navštěvující pacienta absolvovala nejdéle 48 hodin před návštěvou PCR test nebo antigenní test na přítomnost viru covid-19 s negativním výsledkem, který návštěvník doloží dokladem. Přijít navštívit své blízké může také každý, kdo má vystavený certifikát o provedeném očkování proti onemocnění covid-19 a zároveň uplynulo nejméně 14 dní od očkování. Návštěvy se pak dále týkají osob, které prodělaly onemocnění covid-19, což potvrdí dokladem, uplynula u nich doba izolace a od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 90 dní,“ vyjmenoval podmínky pro návštěvy Adam Knesl s tím, že v případě potřeby může návštěvník využít k bezplatnému antigennímu testování přímo odběrové místo prostějovské nemocnice, musí se však předem objednat prostřednictvím webových stránek.

Večerník také zajímalo, jak se minulý týden dařilo v očkovacím centru ve Společenském domě v Prostějově? „Provoz velkokapacitního očkování ve Společenské domě probíhá podle plánů bez komplikací a zdravotníci z prostějovské nemocnice aplikovali k pátku 21. května již 27 tisíc vakcinačních dávek,“ sdělil Adam Knesl.

S poklesem počtu pacientů s covid-19 dochází také k postupnému návratu jednotlivých oddělení Nemocnice AGEL Prostějov do běženého provozu, a také se naplno rozjel provoz na operačních sálech.