Tak se fanoušci regionální kopané přece jen dočkali. Po dlouhých měsících přichází na řadu alespoň přátelské zápasy. Jeden z nich se odehrál v neděli odpoledne v areálu Klenovic, kam zavítal Brodek u Prostějova.

Před utkáním by se dal označovat jako mírný favorit domácí celek, který hraje o třídu výše. Po pauze trvající více než půl roku se průběh dal jen těžko odhadovat. Zápas tak přinesl řadu nepřesností, ale také velké množství zajímavých momentů a krásných fotbalových akcí. A i když diváci, jichž dorazila celá řada, viděli „jen“ tři branky, mohlo jich být daleko více, jenže proti byl hostující brankář Mudrla a nepřesnost hostujících střelců. Spokojenější byl tak po posledním hvizdu hostující Brodek, jenž si odvezl těsnou výhru.

První minuty zápasu neznamenaly přílišné vzrušení a obě mužstva se spíše rozkoukávala. První vážnější šanci si pak vypracovali hosté, kdy se Švéda dostal až do zakončení, ale domácího brankáře Hýbla nepropálil. O chvilku později se podobný únik podařil po chybě brodecké obrany Štěpánkovi, ale na Vystavěla nevyzrál, a to stejné platilo i pro Drekslera. První branka však po necelé minutě přece jen přišla, Rozehnal si navedl míč a za vápnem ho poslal za pravou tyč hostující branky – 1:0. Z vedení se však domácí příliš dlouho neradovali. Lukáš Frys, pro kterého to byl speciální zápas, jelikož před jarní částí opustil právě Klenovice, založil akci, po které přízemní centr Petra Matouška zakončil Švéda, jeho prudkou střelu však Hýbl vytěsnil, ovšem pouze k Jaromíru Matouškovi. Ten míč uklidil do odkryté branky – 1:1. Zbytek první půle nabídl ještě pár dalších slibných akcí, ale pořádné zakončení scházelo na obou stranách.

Start druhé půle byl plný chyb v kombinacích na obou stranách a řadě faulů, které hru hodně kouskovaly. Po čtvrthodině se však zápas uklidnil a začal festival šancí před oběma brankami. První vážná akce přišla po nařízené penaltě po faulu domácích. Míč si postavil Ondřej Frys, který tuto nabídnutou příležitost vyloženě zahodil, když nenašel prostor mezi třemi tyčemi. Do vedení se tak mohly vrátit Klenovice, Spálovský našel krásnou kolmicí Grepla, kterému zbývalo překonat brankáře Mudrlu, ale mladý brankář ho dokázal vychytat. Co se tak nepovedlo domácím, zvládl hostující Brodek. Matoušek centrem sice trefil hned prvního bránícího hráče, míč se však odrazil příhodně ke Dvořákovi a ten jej dokázal usměrnit za záda vyběhnutého brankáře – 1:2.

Klenovice pak své tempo ještě více zvedly, hosté však i díky řadě náhradníků drželi tempo a pokračovali v důsledném napadání, které domácím příliš nevonělo. I přesto však šance na vyrovnání přicházely, stejně tak však mohli hosté přidat i další branky z brejkových situací.

Vyrovnáno mohlo být hned po pěti minutách. Spálovský našel centrem na milimetry přesně Štěpánka, jeho gólovou hlavičku však vynikajícím zákrokem zlikvidoval Mudrla. Pojištění vedení následně odmítl Janura, který sám proti brankáři minul. Posledních pět minut pak přineslo hned čtyři brankové příležitosti po dvou na každé straně. Odražený míč po centru si našel Dreksler a vyslal prudkou ránu pod břevno, kterou dokázal dalším vynikajícím zákrokem Mudrla vytáhnout nad. Z následného rohu se dostal Brodek do dalšího přečíslení, Kubalčík však tváří v tvář brankáři dopadl stejně jako Janura. Poslední příležitost k vyrovnání měl Prášil, když zůstal osamocen na rohu vápna, jeho gólovou střelu však vykopl Crhonek. Celé utkání zakončil Kubalčík svým druhým soubojem s domácím brankářem, který dopadl stejně jako předchozí střelou mimo.

HLASY TRENÉRŮ

Vladimír HORÁK – Sokol Klenovice

„V první řadě bych chtěl říct, že tento zápas splnil účel. Jsme rádi, že už si zase můžeme po dlouhé pauze zahrát. Co se týče předvedené hry, tak s ní nejsem tak úplně spokojený. V minulém zápase s Plumlovem to byl diametrálně odlišný výkon. Hodně se na tom mohl podepsat také fakt, že nás nechodí dost, sám jste dnes viděl, že jsme měli pouze dva hráče na střídání. Musím také uznat i soupeře, který nám nenechával příliš času a vydržel nás napadat celý zápas. I když si myslím, že ve druhé půli jsme si těch šancí vypracovali dost, zkrátka to nestačilo. Zápas byl však hlavně o tom, aby se do toho kluci zase dostali, což bylo daleko důležitější než výsledek.“

Vít HOCHMAN – FK Brodek u Prostějova

„Prvních deset minut bylo vidět, že máme trošku respekt ze soupeře. Pak jsme hru podle mého vyrovnali a myslím si, že jsme byli i o něco nebezpečnější než domácí mužstvo. Ve druhém poločase to bylo nahoru – dolů. Dvakrát nás neskutečně podržel brankář Mudrla, my jsme zase neproměnili penaltu a třikrát šli sami na branku, takže to bylo takové nahoru – dolů. Nicméně zápas celkově splnil naše očekávání. Hlavně jsem rád, jakým způsobem se zapracovávají naši mladí kluci do sestavy. Bez většího respektu se pouští do soubojů, poslouchají zkušené hráče a ukazují, že by do budoucna mohlo být na čem stavět.“

Sokol Klenovice

FK Brodek u Prostějova

1:2 (1:1)

Střelci: Rozehnal – Matoušek J., Dvořák. Rozhodčí: Lasovký.

Sestava Klenovic: Hýbl – Popelka, César, Cetkovský, Spálovský – Prášil, Dreksler, Rozehnal, Grepl – Štěpánek, Zapletal. Střídali: Drábek, Marek. Trenér: Vladimír Horák.

Sestava Brodku u PV: Vystavěl (Mudrla) – L. Frys, Bureš, O. Frys, Zatloukal – P. Matoušek, Hochman, J. Matoušek, Dvořák – Švéda, Zbořil. Střídali: Grulich, Adamík, Janura, Marek Mudrla, Martin Mudrla, Kubalčík, Bridzik, Crhonek, Kordzik, Šířila, Nehera. Trenér: Vít Hochman.