Krásná akce plná hudby, krojů a taky tradičního sečení. To je již klasické Sečeni tráve v Pivíně. A jelikož ani loňská první vlna pořadatele neodradila, nemůže událost chybět ani letos. Byť, jak prozrazuje jeden z organizátorů Jiří Vrba, nebudou chybět bezpečnostní opatření. A nějaká ta dezinfekce včetně té určené k vnitřnímu užívání. Velký rozdíl však oproti loňsku bude, a to v místě.

„Budeme za dědinou, na jiném místě, než jsme chodili v minulých letech. A to směrem ke Skalce, v prostoru Na střelnici u lesa. Nechali nám kus louky, tak tam můžeme síct,“ prozradil Večerníku Vrba. Nové místo nabídne i jednu výhodu. „Nemůže nás ani zaskočit počasí. Je tam přístřešek i pěkná chata. Takže kdyby pršelo, sedneme si a budeme rozjímat nad koronavírem. A budeme rádi, že jsme spolu,“ poznamenává.

Spolu s dalšími organizátory z divadelního spolku Větřák a ze souboru Klas vzkazuje: „Přendite si trocho rozhébat kostró po tem koronavéro, zazpivat si, zavzpominat na stary dobry čase a pobet s dobréma ledima. Práca, keró máte doma, vám neoteče, néni zajic.“ Obvykle se jedná o velice veselou akci, po sečení, které je doprovázené i hudbou na smyčce, následuje občerstvení a nechybí samozřejmě slivovice. Přesto jedna událost letošek poznamená, loni totiž navždy odešel v 94 letech Jaroslav Hložek, často označovaný za kmocháčka. „Vzpomeneme na něj. Byl s námi moc rád, umřel na podzim, v listopadu. Byl to náš takový mentor, mistr sečení a náš učitel. Všechno nám vysvětlil, povyprávěl a připojil vždy pár dalších průpovídek. Moc rád si povídal,“ připomněl muže Jiří Vrba, který spolu s dalšími nadšenci a vyzbrojen kosou vyrazí do akce na louku pod Vinohrádky o půl páté ráno už tuto sobotu 29. května. A Večerník bude u toho!