Narození vlastního dítěte a jeho první životní krůčky bývají tím nejkrásnějším v životě každého člověka. Právě o to vše se svojí vlastní blbostí ochudil Antonín Procházka. Notorický zloděj se nebyl schopný zbavit své závislosti na pervitinu a jakmile si „šlehnul“, nic už ho nebylo schopno zastavit.

Vzal kolo a vyrazil do města, aby tam něco ukradl. Za to byl uplynulé úterý před prostějovským tribunálem odsouzen k celkem 33 měsícům do vězení. A Večerník byl u toho!

Urostlý Antonín Procházka pochází z Pěnčína. Poprvé byl odsouzen už ve svých osmnácti letech, od té doby se s ním táhne jeden průser za druhým. Naposledy byl z vězení propuštěn 24. března 2017. A nyní se tam opět vrátil. Koncem letošního dubna byl u Okresního soudu v Prostějově obžalován kvůli dalším krádežím. Vykrádal mimo jiné záchody na prostějovském hlavním nádraží, vysavače na benzínkách a hlavně automyčky. Prostřednictvím 16 takovýchto skutků si přišel na celkem 116 000 korun, poškozením zařízení pak způsobil škodu za dalších 83 000 korun.

Skončil ve vazbě

Procházkova přítelkyně, s níž se odstěhoval do Bohuslavic, před necelým rokem otěhotněla. Narození potomka však již přítomný být nemohl. Vzhledem k tomu, že k prvnímu soudu koncem dubna nedorazil, byl na něj vydán zatykač. Netrvalo dlouho a putoval do vazby.

Uplynulý týden předstoupil před soud v mikině s nápisem Never stop training, tedy ´Nikdy nepřestávej trénovat´. Bohužel kromě posilování se věnoval i docela jiným věcem. „Užíval jsem pervitin. Pokaždé, když jsem si ho dal, tak mě napadlo, že bych mohl něco vykrást,“ svěřil se čtyřiatřicetiletý Antonín Procházka, proti němuž svědčily otisky prstů i genetické stopy objevené na místě činu. Snad i proto se ke všem krádežím bez větších vytáček přiznal.

Dokáže se změnit?

Jedenáctkrát trestaný muž se zároveň snažil soud přesvědčit o tom, že narození syna je pro něj dostatečnou motivací k tomu, aby od základů překopal svůj vlastní život. „Mám teď rodinu a věřím, že se již ničeho podobného nikdy nedopustím,“ tvrdil Procházka.

Ač by pro všechny bylo určitě nejlepší, kdyby svým slovům skutečně dostál, u soudu musel počítat s trestem za své minulé hříchy. Za ty nakonec dostal 33 měsíců, které by měl strávit ve vězení. „Budu moc rád, pokud narození dítěte povede k nápravě obžalovaného. K tomu však není žádná záruka. Ukládaný trest v tuto chvíli má v první řadě za cíl zabránit mu v dalších krádežích,“ vysvětlil soudce Petr Vrtěl.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůty pro možnost odvolání.