Zdá se, že koronavirová epidemie je snad (alespoň načas) za námi. Nyní nastává prostor na mnohé – oplakávání příbuzných a známých, hojení ran na ekonomice, společenském dění i na duši, na regeneraci, ale ne na sebeuspokojení. Přitom právě tím nejvíce zavání dosavadní proklamace politiků. Přinejmenším těch vládních.

Jak to dopadá, už víme. Po jarní vlně jsme byli „best in covid“, ti, kteří to zvládli na rozdíl od „hentých Italov“. Výsledek jsme si pak prožili všichni, z později vysmívaného best in covid jsme najednou byli místo nejlepších nejhorší. Počet zemřelých narůstal, stejně tak nápor na české zdravotnictví, zejména jeho personál. A spolu s tím bobtnal vztek, strach a zmar mnoha lidí v této zemi. K tomu výrazně přispělo chlácholení, že jsme nejlepší. Babišova slova, že by se měl řešit spíš zahrádkářský zákon než koronavirus, byla příznačná.

Zdá se však, že jsme se nepoučili. Tedy přinejmenším česká vláda ne. Nyní není na čase dělat volební kampaň, opravdu ne. Je sice před volbami. Odpovědná místa by se ale nyní měla chystat na dokončení očkování těch nejrizikovějších skupin (zde jsou stále rezervy), udržení testování v nutné míře (platí totéž) a hlavně prozíravě plánovat, co dál. Co bude na podzim, pokud se koronavirus vrátí? Jak bude stát postupovat? Opět nás čeká zavírání, zákazy, plošná nařízení? Ano, ministr Havlíček už vzkázal, že obchody se znovu zavírat nebudou. Máme ale věřit ministrovi z vlády, která už toho tolik řekla a tolik jiného udělala?

Právě plán do budoucna nebo aspoň něco, co by ho vzdáleně připomínalo, zatím chybí. V opačném případě by se už s ním chválili vládní politici v médiích. Naopak ministerstvo zdravotnictví přestalo spolupracovat se skupinou odborníků Meses, která vládě navrhovala mnohé odborné pohledy pro řešení opatření v zájmu celé společnosti. Přičemž to vzbuzuje dojem, že to bylo kvůli kritice nezvládnutí epidemie. Hurá, jeden kritický hlas ubyl. Jenže pomůže nám tento i další kroky vlády k tomu, aby nás v říjnu opět nečekal koronavirový horor? To si skutečně nemyslím. O tom už ale bude rozhodovat vláda nová...