V polovině března skončila volejbalová UNIQA extraliga žen ČR 2020/21 – pro jednu polovinu z deseti zúčastněných týmů přirozenou cestou (rozuměj nepostupem do play off či vyřazením z něj), pro druhou půlku předčasným uzavřením soutěže z koronavirových důvodů. Každopádně drtivá většina klubů v tu chvíli odpískala celou uplynulou sezónu a až do začátku přípravy na tu příští dala svým hráčkám dlouhatánské volno.

Výjimku z tohoto pohodlně jednoduchého přístupu tvoří VK Prostějov. Jeho plejerky dostaly pouze deset dní na odpočinek, načež jim odstartovala více než dvouměsíční fáze společných posezónních tréninků. Zaměřená na udržování kondice, posilování, práci s individuálními herními dovednostmi i zpestřující zkoušení jiných sportů.

Snadnější přístup samozřejmě je říct děvčatům, že jsou profesionálky a jako takové se o sebe musejí postarat mezi dvěma ročníky samy. Aniž bych však chtěl české extraligové volejbalistky podceňovat, nedělám si iluze o tom, že všechny disponují natolik profesionálním přístupem ke své sportovní kariéře, aby byly schopné třetinu roku fungovat při péči o sebe na potřebně vyšší úrovni.

Některé si pochopitelně uvědomují dostatečným způsobem svou roli vrcholové sportovkyně se vším všudy, dokážou i bez dohledu kouče makat v odpovídající intenzitě a kvalitě. Jiné si ale spíš uleví, nepracují správně nebo se třeba na jakoukoliv osobní přípravu úplně vykašlou. I takové případy na profi scéně pod tuzemskou vysokou sítí určitě existují.

Proto dává snaha vékáčka nenechat své hráčky dlouhé měsíce takzvaně ležet ladem jasný smysl. Lodivod coby odborník sestaví dlouhodobý tréninkový program vhodný pro dané období a společně s dalšími členy realizačního týmu provází svěřenkyně na cestě za jeho správným plněním. Pokud se oběma stranám daří trvale udržovat pracovní morálku i kvalitu, je vyhráno.

Plejerky na sobě systematicky dělají, navíc v partě, což bývá pro většinu příjemnější, než se snažit o samotě. Kromě toho ve složité covidové době plné zákazů, jež donedávna svíraly celou republiku, by pro holky představovalo problém už prosté nalezení vhodných prostorů pro individuální přípravu.

 Tím pádem mohou na týmovém pracovním nasazení od sklonku března do konce května vydělat obě strany. A existuje mnohem větší šance, že prostějovské ženy zkraje srpna nastoupí do společné přípravy na novou sezónu 2021/22 v takovém fyzickém stavu, že nebude nutné nad nimi lomit rukama.