Česká vláda i pod tlakem soudních verdiktů spěchá s dalším a dalším rozvolněním protiepidemických opatření. Od pondělí 31. května se můžeme těšit na nečekané, ale o to možná příjemnější rozvolňování. Vláda v pátek oznámila, že se od pondělí budou moci otevřít restaurace, ale i diskotéky, koupaliště nebo wellness. Ne všude ale budou platit stejná pravidla. Večerník proto přináší přehled toho, kam nás pustí a co k tomu budeme potřebovat.

Restaurace a další stravovací zařízení
Od pondělí 31. května budou moci restaurace a další stravovací zařízení otevřít také vnitřní prostory, dosud mohly fungovat jen zahrádky. Hostů však bude moci být jen tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. I nadále budou hosté povinni prokázat se negativními testy na koronavirus, certifikátem o očkování nebo potvrzením o prodělání nemoci covid-19. Restaurace budou jediná zařízení, kde bude umožněno se prokázat samotestem. Ačkoliv se od pondělí mohou otevřít restaurace, prodej občerstvení například v kinech bude i nadále zakázaný.
Bary a kluby
S omezeními budou moci od pondělí otevřít hudební, herní, taneční či společenské kluby a diskotéky. Nesmí se v nich ale tančit ani zpívat, návštěvníci budou muset nosit ochranné prostředky dýchacích cest, dodržovat rozestupy a k dispozici budou pouze místa na sezení. Lidé se kromě testů z oficiálních odběrových míst budou moci prokázat potvrzením o prodělání nemoci nebo očkování proti covidu.
Herny a kasina
Začnou fungovat herny a kasina, kde bude moci být jeden návštěvník na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, která je přístupná veřejnosti. Lidé budou mezi sebou muset dodržovat odstupy alespoň dva metry, nutná bude ochrana úst a nosu. Návštěvníci se rovněž budou muset prokázat negativním PCR testem ne starším než sedm dní, negativním antigenním testem provedeným nejdéle před 72 hodinami, oboje jen z oficiálních odběrových center. Platný bude také certifikát o očkování nebo doklad o prodělání nemoci covid-19 v uplynulých 180 dnech.
Sportoviště a wellness
Od pondělí 31. května budou moci otevřít i umělá koupaliště, sauny, solné jeskyně či wellness. V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent. V bazénech a koupalištích bude nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se při vstupu do všech výše zmíněných provozů budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Ve vnitřních sportovištích bude platit od pondělí 31. května už jen limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních, užívat bude možné i šatny. Dosud musel být dodržován limit jednoho sportujícího na 15 metrů čtverečních, navíc ale na jednom sportovišti mohlo být nejvýše 30 návštěvníků.
Cestování
Od dnešního dne, tj. pondělí 31. května, bude možné cestovat mezi Českou republikou a Chorvatskem, Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem a Slovinskem. Certifikáty o očkování turistů z těchto zemí budou uznávány i například pro vstup do služeb, které budou v ČR otevřené. V případě Chorvatska se mají podrobnosti ještě dojednat. Od úterý 1. června budou moci očkovaní lidé z Izraele, Austrálie, Thajska, Nového Zélandu, Singapuru a Jižní Koreje do ČR cestovat také za turistikou a využívat i hotely a restaurace. České dráhy od pondělí 31. května otevřou své restaurační vagony a bistrovozy. Cestující tak budou moci využívat jejich služby přímo v těchto specializovaných částech vlaku.
Hromadné akce, návštěvy muzeí a galerií
U kongresů a dalších hromadných akcí bude navýšen počet účastníků. Účastnit se jich bude moci uvnitř i venku až 250 lidí, včetně vystupujících či pořadatelů, za splnění podmínky naplnění maximálně 50 procent kapacity míst k sezení. Dosud byly kongresové akce povoleny s účastí nejvýše 50 lidí uvnitř a 100 venku. Od 31. května budou možné i skupinové prohlídky v muzeích, galeriích a památkách, a to nejvýše pro deset osob, nebo až pro 30 lidí, kteří se prokážou bezinfekčností. Pěvecké sbory mohou společně zpívat při účasti 30 osob, lidé ale mají mezi sebou mít rozestupy dva metry a také splněnu jednu z podmínek na očkování, testování nebo prodělání nemoci. Během zpěvu si mohou sundávat ochranu dýchacích cest, musí se ale vést evidence účastníků.