Nemalé kotrmelce předvádí v posledních letech Prostějov. Nejen výsledkové a tabulkové, ale také v oblasti strategie. Zdá se totiž, že se od postupu do 1. ligy změnila a letos tomu bude už počtvrté. Zatímco v první sezóně prvoligové se sešel tým, který byl oproti tomu druholigovému jen minimálně posílen, následovalo fakticky pět let, kdy měli Jestřábi silný a konkurenceschopný tým. Vesměs kvalitní směrem dopředu, horší směrem dozadu. A s nadprůměrným obsazením v bráně. Před minulou sezónou 2020/2021 však přišel řez a velké změny, 12. místo s tehdejším týmem nebyl neúspěch, ale rovnou propadák. Dalo se tedy pochopit, že chce klub zkusit něco jiného.

Výsledkem byl tým, který měl na lepší střed tabulky, možná i výše po sehrání. V útoku byla dostatečná kvalita i počet, v obraně alespoň ta kvalita. Brankářská jednička? Solidní. Celkově pak byl tým mladý, plný ne ještě zcela vyhraných hráčů. Ale zároveň také plný energie a příslibů do budoucna. Vše bylo navíc okořeněné řadou prostějovských rodáků. To vše ovšem padlo obří vlnou odchodů, která se může (ale taky nemusí) ukázat jako chyba.

Zdá se nyní, že klub vsadil na jinou strategii. Tou budou, zdá se, zkušenější hráči. Spekulovaná jména jako Švec, Kloz, Rudovský, Martin Novák a již potvrzení Petr Mrázek a Robin Staněk ukazují náznak osy týmu, která bude starší, zkušenější, možná vyzrálejší. Nebude zde tolik hráčů, které bude třeba přizpůsobovat kvalitám Chance ligy, jako důležitější se zdá být týmová chemie a přizpůsobení se systému nového trenérského štábu.

Je to na jednu stranu škoda, že předchozí tým nedostal šanci do dalšího ročníku. Zasloužil si ji, byla tam šance, že půjde při vhodném doplnění v obraně nahoru. Nyní to vypadá na úplně jiný směr. Podaří se tedy novému mužstvu splnit cíl? A jaký by vůbec měl být? Po jedenáctém a dvanáctém místě se zdá, že alespoň „desítka“. Jestřáby by však měl uspokojit až postup do 2. kola play-off, který týmu po návratu do druhé nejvyšší soutěže zatím stále uniká. A dělo se tak nehledě na to, jak dobrý tým se na Hané zrovna podařilo složit. Ale co dál? Jaká je vize do budoucnosti? Na taková vyjádření se bohužel stále čeká.