Máme tady sice jaro, ale dny jsou spíše studenější a tak je stále lepší být u nějaké četby. A protože tou mohou být i prostějovské kroniky, tak pojďme zase do nich.

Květen 1951 byl pro město slavný z hlediska sportovního, jelikož přesně 3. května tudy projel cyklistický závod Praha–Varšava později přejmenovaný na Závod míru. Už o rok později vedla trasa mezi městy Varšava – Berlín – Praha a každoročně závod začínal v jednom z nich. Na poli kulturním došlo k povýšení místní městské knihovny na knihovnu okresní a v místním divadle bylo předvedeno dílo Vladimíra Ambrose pod názvem „Veliký návrat“. Zavanul ovšem i duch tehdejší doby, když se ve výloze jednoho z obchodů objevily zabavené zásoby „škůdců lidu“ obchodníka Musila a pekaře Svobody. Oba skončili u tzv. „Černých baronů“, tedy Pomocných technických praporů, tedy PTP. Byly to útvary Československé lidové armády, které v letech 1950 až 1954 fungovaly pro internaci a převýchovu tzv. politicky nespolehlivých osob podléhajících tehdejšímu brannému zákonu (armáda pro ně vymyslela tzv. politickou klasifikaci „E“). Důvodem jejich vzniku bylo i zajištění levné pracovní síly pro vybraná hospodářská odvětví. Byly také nástrojem perzekuce nepohodlných osob. Meteorologové zaznamenali změnu ve stanovišti své stanice přesunuté na Vojáčkovo náměstí, kde je dodnes.

Květen 1971 se nesl ve znamení oslav vzniku KSČ a tak i v Prostějově byla uspořádána výstava k tomuto výročí, a to v sále muzea v Demelově ulici. A to nebylo ještě všechno. Místní delegace se účastnila onoho „slavného“ normalizačního XIV. sjezdu KSČ v Praze, kde byla potvrzena Husákova linie a schválen nechvalně známý dokument „Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti“. Ztrátu zaznamenala umělecká fronta, když zemřel v Prostějově chrudimský rodák, hudební skladatel, hobojista, člen Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci Václav Kolář. Byl soukromým posluchačem skladby 1950 a 1951 u vojenských skladatelů B. Lokvence a F. Suchého v Brně. V letech 1945 až 1950 a 1953 až 1963 působil jako hobojista, archivář, korepetitor a lektor v Olomouci, v letech 1951 a 1952 v Prešově. Ve skladbě se věnoval především estrádní hudbě, spolupracoval s rozhlasem. Složil několik symfonických skladeb. Z jeho baletních děl byly uvedeny Hanácké tance, Rozmarný orchestr a Touha.

Květen 2011 přinesl události smutné i veselé a můžeme konstatovat, že i tehdy bylo poměrně chladno. Vrchní soud v Olomouci potvrdil zrušení rozprodeje Oděvního podniku Prostějov a vrátil firmu do stavu reorganizace. Kvůli tomuto rozhodnutí soudu padly i plány na odkup areálu v Konici – o zdejší prostory OP měly zájem tři společnosti. O zrušení prodeje se zasloužil největší věřitel Oděvního podniku Česká spořitelna, které zkrachovalá firma dlužila přes 600 milionů korun. Ve dnech 2. až 4. května ožila restaurace Národního domu tradičními Jarními dny zdraví. Kromě bezplatného vyšetření cholesterolu, triglyceridů, glukózy, tělesného tuku a tlaku krve se návštěvníci mohli setkat s celou řadou důležitých informací týkajících se zdravého jídelníčku, účinnosti bylinek a bylinných přípravků, kladného vlivu kozího mléka a sýrů na náš organismus apod. Na organizaci se podílela i prostějovská nemocnice, která ve čtvrtek 5. května uspořádala osvětovou akci s tematikou hygieny rukou a v pondělí 9. května Den melanomu. Na Dotecích módy 2011 v kategorii ODĚV zvítězila tehdejší maturantka Střední školy designu a módy v Prostějově Klára Válková. Obec Držovice odmítla necelé 3 miliony Kč, které bylo město Prostějov ochotno zaplatit jako konečné dorovnání po odtržení Držovic od města. Požadavek Držovic na vyplacení 10 milionů korun soud zamítl. Na konci května bylo na Prostějovsku skoro 6000 lidí bez práce. V celkovém počtu 5 967 osob převládaly ženy a na jedno volné pracovní místo připadlo 60 uchazečů o zaměstnání.

Takový byl květen v dějinách. Ten letošní se ponese v očekávání toho, zda konečně budeme žít normálně.