Není to tak dlouho, co mi spolumajitel pivovaru Husar z Kovalovic-Osíčan říkal, že podíl minipivovarů na celkové produkci je minimální. To se však může brzy změnit. Minipivovary rostou jako houby po dešti. A to i na Prostějovsku a v samém Prostějově – zde bylo kdysi i devět pivovarů. Nyní jsou na území Prostějova tři, sice menší, ale o to dravější. A další čtvrtý v sousedních Držovicích. Zatímco tak cihlová robustní budova starého Pivovaru ve Vrahovické ulici upomíná na zašlou slávu, menší značky nyní útočí na svět obřích výroben ze zálohy.


A jaká je tedy situace na Prostějovsku? Minipivovarů zde celkově přibývá. Nyní najdeme po jednom v již zmíněných Kovalovicích-Osíčanech, Němčicích nad Hanou, Držovicích nebo v Rakové. Další jsou v Prostějově, například minipivovar U Tří králů, dále Ječmínek a navrch taky Axiom Brewery. Menší pivovary se přitom už neprosazují jen čepováním do lahví a prodáváním soudků na oslavy, ale taky se dostávají do hospod. Své by o tom věděl třeba minipivovar Jadrníček nebo Kosíř. I ty z Prostějovska už se ale pomalu prosazují.
Minipivovary mají stejně jako větší značky různé recepty, různé postupy. Hodně sází například na speciály, často piva medová a vícestupňová. A snad mají i minipivovary různou kvalitu. Ty z Prostějovska se však ukazují v dobrém světle. Navíc jsou stále více vidět třeba na pivních nebo obecních slavnostech, kam se často dostávají. Svým způsobem mohl pomoci i koronavirus, ne všichni totiž respektovali nařízení vlády o zákazu shlukování, i v domácím prostředí. Navrch se některé pivovary prezentovaly pivní budkou jako třeba Velkorakovský z Rakové u Konice.
Samozřejmě pivo z minipivovaru ještě nemusí být nutně lepší než to, které si člověk koupí v obchodě. Jednu jistotu zde ale má, menší značky budou tím spíše dbát na to, aby si své zákazníky udržely. Ztráta stovky nebo stovek milovníků piva by je bolela mnohem více než v případě pivovarů, jako jsou třeba Pilsner Urquel, Starobrno nebo třeba Zubr.