Konečně radost! Nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov prožívali v této sezóně zatím jen samá zklamání z těsných porážek. Zápas 4. kola 1. ligy družstev mužů ČR 2021 však tuhle smůlu konečně prolomil, a to důkladně. Hanáci dominovali jednoznačným poměrem 6:1 na půdě silného Slavoje Český Brod a opustili poslední místo tabulky!

 

Po třech předchozích prohrách a při absenci jedné klíčové opory přitom neodjížděli k sobotnímu duelu s nijak valnými vyhlídkami. „Nastoupili jsme silně oslabeni o zraněného Lukáše Pírka ve značně pozměněné sestavě proti tradičně kvalitnímu soupeři, nad nímž jsme zvítězili pouze jedinkrát, a to před několika roky doma velmi těsně 6:4,“ uvedl do děje hlavní trenér Sokola I Richard Beneš.

Sám však prý neztrácel aspoň kousek optimismu. „Až do soboty jsme v letošním ročníku nezískali ani bod, ale přesto jsem stále trval na tom, že hrajeme velice dobrý nohejbal, jen chybí trochu štěstí v závěrech důležitých setů. Tentokrát se vše zlomilo a jsem hrdý na svůj tým, který Český Brod neporazil díky štěstí v rozhodujících okamžicích, nýbrž jej přehrál výborným výkonem v poli i na síti. Musím konstatovat, že jsme ve hře neměli slabá místa a jen kousek chyběl, abychom domácím nadělili kanára,“ neskrýval Beneš oprávněnou spokojenost.
Jeho svěřence nezlomil ani nepříznivý úvod střetnutí. „Po smolně ztracené první dvojce, kdy jsme vedli v tiebreaku už 9:7 a neproměnili tři mečboly za sebou, kluci zvládli druhou dvojici a srovnali na 1:1. Obě následné trojky pak byly v našem podání téměř nohejbalovou fantazií: dokonalé pole a tvrdý i technický útok s velmi dobře organizovanou obranou. To, co předváděli v poli Tom Roba a Kuba Klaudy, patřilo skoro do učebnic našeho sportu. Jakmile jsme potom ovládli i vloženou dvojku, soupeř částečně rezignoval a my jsme si mohli vychutnat hladké celkové vítězství,“ popsal prostějovský kouč báječně povedený mač.
Klíčovým triumfem oživila moravská parta své šance na postup do play-off i na vyhnutí se bojům o záchranu. „Někdo ze známých mi volal, kdo z našich hráčů byl v Brodě nejlepší, a já mu musel říct, že nikdo. Všichni kluci totiž odvedli na kurtu báječný výkon! Vítězství je přitom důležité hned ze dvou důvodů: jednak jsme se výsledkově chytili, a navíc jsou dva body do tabulky i skvělý výkon velkou vzpruhou pro celý mančaft do dalšího průběhu prvoligové soutěže. Ještě v sobotu ráno jsme přemýšleli o play-out a sestupu či udržení, teď již začínáme přemýšlet o možném předkole play-off a případném postupu do semifinále,“ vystihl Richard Beneš prudkou změnu nálady.
O její další vylepšení se Prostějované mohou postarat v sobotu 19. června od 14.00 hodin, kdy v areálu u sokolovny na Skálově náměstí přivítají v 5. dějství první ligy průběžně poslední NK Austin Vsetín B.

1. LIGA DRUŽSTEV MUŽŮ ČR 2021 – 4. KOLO

TJ Slavoj Český Brod – TJ Sokol I Prostějov 1:6

Výsledky jednotlivých utkání: Cmíral, Vedral – Lad. Pírek, Roba 2:1 (-8, 5, 9), Janík, P. Sýkora – Matkulčík, Klaudy 1:2 (7, -4, -7), Cmíral, Vedral, J. Sýkora – Lad. Pírek, Bucher, Příhoda 0:2 (-9, -2), Janík, J. Sýkora, Bálek (Jedlička) – Matkulčík, Klaudy, Roba 0:2 (-8, -5), J. Sýkora, Jedlička (Bálek) – Bucher, Příhoda 1:2 (-9, 9, -7), J. Sýkora – Roba 1:2 (-5, 9, -7), Cmíral, Vedral, J. Sýkora – Matkulčík, Klaudy, Roba 1:2 (-6, 9, -8).

Trenér Českého Brodu: Jan Sýkora. Trenér Prostějova: Richard Beneš.

Rozhodčí: Šída.

Diváci: 50.

1. LIGA DRUŽSTEV MUŽŮ ČR 2021

Výsledky 4. kola: TJ Slavoj Český Brod – TJ Sokol I Prostějov 1:6, TJ Plazy – SK Start Praha 6:3, Areál Club Zruč-Senec – TJ Avia Čakovice B 4:6, NK Austin Vsetín B – MNK mobilprovás Modřice B 3:6.

Průběžná tabulka

1. Plazy           3          1          0          23:13   7

2. Modřice B  3          0          1          20:10   6

3. Start Praha  2          0          1          15:14   4

4. Zruč-Senec 2          0          2          16:18   4

5. Čakovice B 2          0          2          16:19   4

6. Č. Brod       1          1          2          16:20   3

7. Prostějov   1          0          3          16:19  2

8. Vsetín B      0          0          3          9:18     0