Vychovává malou dceru, přesto osmnácticentimetrový nůž bodla do břicha nevlastního otce. K vraždě nakonec nedošlo, muž brutální útok díky okamžité péči zdravotníků přežil. Jednalo se o náhlé pominutí smyslů, nebo spíš o důsledek agresivity, která se může opět projevit? Tato otázka se u soudu s Alicí Navrátilovou příliš neprobírala. Obě procesní strany se již před zahájením hlavního líčení přiklonily k první variantě. I proto se senát rozhodl schválit navrženou dohodu o vině a trestu. Na základě ní byla pachatelka odsouzena k nejvyšší možné podmínce. Večerník sledoval líčení naživo.

Jak jsme už dvakrát informovali, k šílenému činu došlo letos v únoru v panelovém domě na sídliti Hloučela v ulici Cyrila Boudy. Jedenadvacetiletá Alice Navrátilová zabodla nůž do břicha nevlastního otce, jenž v tu chvíli seděl v křesle a sledoval televizi. Útoku předcházela rodinná rozepře, kterou se obžalovaná tímto nešťastným způsobem rozhodla „vyřešit“. Starší muž útok přežil víceméně zázrakem, a to jen díky okamžité péči záchranářů. Čepel nože totiž proděravěla žaludek, jehož obsah se vylil do dutiny břišní. Podobná zranění mívají fatální následky, prostějovským zdravotníkům se pacienta doslova podařilo vrátit do života. Jeho náročná léčba si vyžádala náklady přes 130 tisíc korun.

Bojuje s alkoholem

Obžalovaná u soudu neměla mnoho jiných možností než se k činu doznat. „Je mi to celé líto, jsem ráda, že to táta přežil. Byla to jednorázová věc, kterou jsem nemohla dopředu naplánovat. Už se to určitě nebude opakovat,“ prohlásila Alice Navrátilová, která před útokem nabádala svoji matku, aby se s otčímem kvůli vleklým hádkám rozvedla. Svoji roli v celé věci mohl dle státní zástupkyně hrát i stres z toho, že se obžalované nedařilo zbavit se závislosti na alkoholu. 

Před vězením ji uchránilo malé dítě

Mladá žena v současnosti dochází k psychiatrovi a zároveň má s otcem zakázaný styk. Před soudním líčením mu alespoň poslala omluvný dopis. „Obžalovaná si dle mého uvědomila možné důsledky svého chování, což ji vedlo i k úvahám o sebevraždě. K podmíněnému trestu bych se přikláněla i s ohledem na její dosavadní beztrestnost a také rodinnou situaci, kdy se žena stará o malé dítě,“ vysvětlila svůj postoj státní zástupkyně Naděžda Kezniklová, která s obhájkyní Alice Navrátilové uzavřela dohodu o vině a trestu.

Zavládne v rodině klid?

Tuto dohodu se soud rozhodl s drobnou korekcí posvětit. Přestože Alici Navrátilové za těžké ublížení na zdraví hrozilo až deset let za mřížemi, nakonec odcházela s tříletou podmínkou. Kromě toho bude muset zdravotní pojišťovně zaplatit finanční škodu a zůstane pod dohledem probační služby. I to by mělo zabránit tomu, aby pod vlivem příští krizové situace své jednání opakovala. Pokud se v následujících pěti letech ničeho špatného nedopustí, bude si moci konečně oddechnout. „Obžalovaná dostala šanci k nápravě a soud doufá, že v této zkoušce obstojí. Doufejme, že celá její rodina už bude podobné situace zvládat ve větším klidu a bez nutné asistence záchranářů a policistů,“ uzavřel soudce Petr Vrtěl.

Rozsudek je již pravomocný.