Předminulý týden skončil u klubu 1.SK Prostějov Pavel Šustr. Odešel v dobrém, měl za sebou velmi úspěšný ročník a rok a půl pod jeho vedením se ukázal jako dobrá volba. Tým pookřál a výsledkově překonal očekávání. Navíc se tak stalo po vzájemné dohodě, žádná zlá krev.

Pak ale přišla otázka, co s tím? Jak post trenéra obsadit? Ukázalo se, že klub nelení a ani ne za týden už vyřešil Šustrova nástupce. Stal se jím Jiří Jarošík, čtyřnásobný sparťanský mistr, zároveň však relativně nezkušený kouč. Jako „hlavní“ dosud řídil pouze dvě mužstva, obě velmi krátce. Vlastně čemu se divit, Jarošíkovi je pouze 43 let. Celou trenérskou kariéru má před sebou.

A snad i to je důvodem, proč volba padla právě na sparťanského srdcaře. Jedná se znovu o kouče s pověstí člověka, který umí do týmu zapracovat mladé hráče. Hlavně však hned na začátku kariéry v Ústí nad Labem nebo předtím jako výkonný asistent v Liberci či v Ružomberoku ukázal, co dovede. Vzhledem k jeho věku se dá předpokládat, že pokud ho brzy nezlanaří některý z prvoligových klubů, mohl by třeba dvě tři sezóny zůstat. Pokud by samozřejmě přicházely výsledky. „Jsem vítězný typ a poslední dobou jsem si tolik vítězství neužil,“ pousmál se Jarošík.

Klub zkrátka celkově sází na mládí. Přivádí talentované hráče a dělá z nich adepty na ligu. Přivádí mladé, ambiciózní kouče a pomáhá jim k tomu, aby nastartovali solidní kariéru. Ostatně i zde je vidět dlouhodobý příklon k mládí, ne pouze u hráčů. Jak už jsme uvedli, není to tak dlouho, co eskáčko vedl padesátník Takáč, následovaný Machalou. Pak přišel o trenérskou generaci mladší Šustr a nyní ještě o čtyři roky mladší Jarošík, který bude mezi druholigovými kouči benjamínkem.

A co nového trenéra na Hané čeká? Vysoko nastavená laťka a velká očekávání. Ne snad boj přímo o první místo. Ale přinejmenším potvrzení, že třetí místo z uplynulé sezóny nebyla náhoda. A že vize prostějovského vedení fotbalu je správná. Čili dvěma slovy – pořádná dřina.