Turnaj MONETA Czech Open každoročně nabízí řadu zážitků a neopakovatelných příběhů. Předcházející ročníky se do vzpomínek fanoušků i samých aktérů zapsaly často unikátním způsobem. Bývalá světová jednička Gustavo Kuerten nezapomene, že v Prostějově slavil narozeniny, Magnus Gustafsson si může připomínat chuť rohlíků, které si oblíbil právě při svém startu na turnaji.

Fanoušci si zavzpomínají na 11. ročník, kdy vedle sebe startovali ženy i muži, nebo si postesknou, jaká je škoda, že se z celkového vítězství ani jednou neradoval Jiří Novák. Ale také budou mít hřejivý pocit, že byli v 16. ročníku u neuvěřitelné jízdy Jana Hájka, který turnaj zahájil v kvalifikaci a po finále zvedl nad hlavu trofej pro vítěze.

Od počátku statistici sledovali, kdy se bude z celkového vítězství radovat domácí tenista. Čekání ukončil po čtyřech letech až Bohdan Ulihrach, když kromě svých soupeřů porazil i vlastní zdravotní potíže. V polovině první dekády mohli příznivci tenisu sledovat rodící se vztah Australana Richarda Fromberga. V Prostějově získal dva tituly v řadě a možná i díky tomu hrál za místní klub extraligu smíšených družstev. Také v tomto případě se radoval z triumfu.

Nejen sportovní fanoušci zase v roce 2002 sledovali zápasové úsilí prostějovské ikony Nováka, který získanou odměnu věnoval prostějovské nemocnici a jeho vedení předal šek na 275 tisíc korun.

Prakticky každý ročník nabídl několik zajímavých příběhů a ten osmadvacátý nebude výjimkou. Uvidíme, co přinese, domácím fanouškům by se jistě líbilo vítězství Jiřího Veselého, který by se čtvrtým titulem osamostatnil na čele historického žebříčku. Zda se to podaří, bude jisté po finálovém utkání.

 

Hráči TOP TEN v Prostějově

1. Gustavo Kuerten (Brazílie), Juan Carlos Ferrero (Španělsko)

2. Petr Korda (Česko)

2. Magnus Norman (Švédsko)

3. Guillermo Coria (Argentina)

3. Ivan Ljubičič (Chorvatsko)

4. David Ferrer (Španělsko)

5. Jiří Novák (Česko)

5. Gaston Gaudio (Argentina)

5. Tommy Robredo (Španělsko)

6. Karol Kučera (Slovensko)

6. Tomáš Berdych (Česko)

7. Emilio Sanchez (Španělsko)

8. Karel Nováček (Česko)

8. Radek Štěpánek (Česko)

8. Michail Južnyj (Rusko)

9. Andrej Česnokov (Rusko)

9. Mark Rosett (Švýcarsko)

9. Paradorn Srichaphan (Thajsko)

9. Nicolas Massu (Chile)

9. Mariano Puerta (Argentina)

10. Magnus Gustafsson (Švédsko)

10. Felix Mantilla (Španělsko)