Na prostějovských kurtech se v minulých ročnících představila celá řada hvězd první velikosti. Nechyběly mezi nimi ani světové jedničky, o což se svým startem postaral Brazilec Gustavo Kuerten a španělský antukový král Juan Carlos Ferrero. Hned pět českých tenistů se během své kariéry dostalo mezi nejlepších deset hráčů žebříčku ATP. Všichni usilovali o úspěch také na největším domácím podniku – Karel Nováček, Jiří Novák, Petr Korda, Radek Štěpánek a Tomáš Berdych.

„V první světové desítce bylo téměř třicet tenistů, kteří u nás hráli. Téměř vždy šlo o příjemné kluky, o kterých jsme během turnaje prakticky nevěděli. Sympaťáci, kteří neměli žádné přehnané požadavky. Svoji výjimečnost ukazovali na dvorci,“ přiblížila své zkušenosti s velkými hvězdami ředitelka turnaje Petra Černošková.

Zasloužený respekt si u šéfky MONETA Czech Open Černoškové vysloužil Tommy Robredo, bývalá světová pětka. Španěl přijel v předstihu do Prostějova a po dvou dnech tréninku zjistil, že nemůže nastoupit. Zavolal to manažerovi, omluvil se pořadatelům, sám si zaplatil hotel. Nechtěl nastoupit a vzdát hned v prvním kole jen kvůli startovnému.

Slova uznání má ředitelka i s odstupem let pro švédského tenistu Magnuse Gustafssona. „Prohrál v semifinále z pozice nasazené jedničky a přišel se omluvit, že to nedotáhl alespoň do finále. Prostě gentleman,“ ocenila přístup hráče ředitelka.

Celé řadě zahraničních hráčů se v Prostějově zalíbilo a turnaj absolvovali opakovaně. Vítězové Czech Open Richard Fromberg, Jarko Nieminen nebo Michail Kukuškin dokonce hráli za prostějovský klub extraligu smíšených družstev. „Jezdili k nám jako domů, tak jsme je brali vlastně jako naše kluky,“ uvedla Černošková.

Ředitelce pochopitelně největší radost dělali domácí tenisté, kteří dokázali vyhrát celý turnaj. Cenu českému vítězi předávala v jedenácti případech. „Až na Bohdana Ulihracha šlo o kluky z našeho klubu, o to byla radost větší. Ráda bych si to co nejdříve zopakovala, v posledních třech ročnících nám zahraniční hráči nedali příležitost,“ připomněla několikaleté čekání na domácího vítěze Černošková.

 

historičtí vítězové

rok       vítěz   

2020    Kamil Majchrzak       Polsko

2019    Pablo Andújar            Španělsko

2018    Jaume Munar              Španělsko

2017    Jiří Veselý                  Česko

2016    Michail Kukuškin      Kazachstán

2015    Jiří Veselý                  Česko

2014    Jiří Veselý                  Česko

2013    Radek Štěpánek         Česko

2012    Florian Mayer             Německo

2011    Jurij Ščukin                Kazachstán

2010    Jan Hájek                    Česko

2009    Jan Hájek                    Česko

2008    Augustín Calleri         Argentina

2007    Sergio Roitman          Argentina

2006    Jan Hájek                    Česko

2005    Jarkko Nieminen        Finsko

2004    Radek Štěpánek         Česko

2003    Radek Štěpánek         Česko

2002    Guillermo Coria                     Argentina

2001    Bohdan Ulihrach                    Česko

2000    Andreas Vinciguerra              Švédsko

1999    Richard Fromberg                  Austrálie

1998    Richard Fromberg                  Austrálie

1997    Bohdan Ulihrach                    Česko 

1996    Andrej Česnokov                   Rusko 

1995    Andrea Gaudenzi                   Itálie  

1994    Karol Kučera                         Slovensko