Dveře snesou hodně věcí. Ty, za nimiž se děje často něco tajného, nosí na sobě izolační vrstvu, ty vedoucí do pokojíku teenagera zase plakát oblíbeného zpěváka (tedy aspoň v dřívějších dobách). Dveře vedoucí z bytu či domu ven mohou sloužit jako nástěnka s poznámkami. Sám jsem jich několik viděl a byly odrazem priorit obyvatel i konkrétní doby. Třeba „máš klíče?“, ale i „máš mobil?“. Poslední dobou bylo hitem dveřních poznámek „máš roušku?“.

Po dalším veledíle z dílny našich slovutných poslanců, kteří se ovšem neopomenou obhájit okopírováním nápadu ze západní ciziny, bude na dveřích do stále podivnějšího světa dominovat vtíravá otázka „máš metr?“. Pokud dumáte, proč zrovna tato základní jednotka délky, pak bych měl doplnit, že jde o zjednodušující zkratku, správně budeme na vyjížďkách autem potřebovat „půldruhametr“.

Jistě se najde spousta kreativních kutilů, kteří důležitou pomůcku vkusně ztvární, protože asi začíná být zřejmé, že krejčovský metr potřebné délky nám zrovna nepomůže. Nám, myslím tím motoristům.

My všichni totiž dostaneme za povinnost objíždět cyklistu na pozemní komunikaci právě v této vzdálenosti. Předpokládám, že většina nemá délku odpovídající metru a půl přesně v oku, bude tedy potřeba exaktní pomůcka.

A nejspíš taky pomocník, bez něhož už nebude možné vyjet. Jeho závažným úkolem bude během úkonu předjíždění cyklisty stáhnout okénko a s využitím výše naznačené pomůcky kontrolovat příslušnou vzdálenost. Vzhledem k této funkci by se snad mohl zažít název cykloměřič. To ovšem příliš zavání českým maloměšťáctvím, navrhněme tedy raději bike-checker. Zároveň se tímto zvýší významně efektivita dopravy, protože v každém automobilu budou vždy nejméně dvě osoby.

Přemýšlím, kdo asi bude takového bajkčekra platit. Zadarmo s řidičem jistě jezdit nebude, navíc půjde o navýsost rizikovou záležitost. Jestli totiž řidič manévr objíždění cyklisty nezvládne a bude příliš blízko, kontrolní pomůcka nebohého cyklistu nutně srazí do škarpy.

Jak vidno, půjde tak jednoznačně o zvýšení bezpečnosti provozu. Kde by auto cyklistu ladně minulo, tam ho teď s měřicí pomůckou rovnou smete ze silnice. Na vině bude řidič, že si příliš kontroloval protisměr, bajkčekr za špatnou práci, přeměřovat se bude samozřejmě i měřidlo, které bude muset splňovat přísná kritéria, a dodávat jej budou moci jen zvlášť prověřené firmy s dlouhou tradicí v oboru.

Dopravní experti však budou opět blahořečit zákonodárce za neutuchající starost o to, co se děje na našich silnicích. Ještě že se furt něco děje. Cedulky „máš metr a bejkčekra“ ze dveří časem zase sundám. Určitě je nahradí připomínka něčeho mnohem potřebnějšího.