Mělo jít o pouhou formalitu, nakonec se z toho vyklubala nebývalá záležitost. Zastupitelé na návrh rady města měli v úterý schválit nominanty na významné posty v dozorčích orgánech nově vznikající společnosti Odpady Olomouckého kraje. Dva z původně navržených kandidátů se své nominace ale vzdali. Ve prospěch opozice!

 

Servisní společnost Odpady Olomouckého kraje má řešit tíživou situaci v odpadovém hospodářství kvůli tomu, že od roku 2030 má být zákonem zakázáno skládkování tuhého komunálního odpadu. Do společnosti se už přihlásily desítky měst a obcí Olomouckého kraje, které se mají podílet na plánech, jakým způsobem se po uvedeném období bude nakládat v kraji s odpadem. Členem je také Prostějov a ten má mít na ustavující schůzi ve středu 30. června velké slovo. Radní navrhli do dozorčích orgánů této nově vznikající organizace náměstky primátora Jiřího Pospíšila (PéVéčko), Jiřího Rozehnala a radního Miloše Sklenku (oba ANO 2011). Po zhruba dvacetiminutové diskusi, kdy opoziční zastupitelé kritizovali smysl celé společnosti Odpady Olomouckého kraje, dospěli Jiří Pospíšil s Milošem Sklenkou k nečekanému rozhodnutí. „Rezignujeme na nominaci v dozorčích orgánech,“ pronesli oba svorně. „Vzdal jsem se této funkce a nezlobím se na sebe,“ dodal ještě první náměstek Pospíšil.

Primátor František Jura (ANO 2011) následně vyzval opozici, aby si tedy vybrali své vlastní nominanty. Petr Kapounek (Na rovinu!) pak po krátké přestávce a poradě s opozičními kolegy navrhl Aleše Matyáška (Na rovinu!) a Hanu Naiclerovou (Změna pro Prostějov). Zastupitelé je poté schválili. Náměstek primátora Jiří Rozehnal si nominaci ponechal a byl rovněž schválen.

O jejich osudu, a zda vůbec budou reprezentovat Prostějov v Servisní společnosti Odpady Olomouckého kraje, se rozhodne příští středu 30. června.