Zastupitelé během svého úterního jednání schválili šestici osobností, které na podzim tohoto roku převezmou v obřadní síni radnice prestižní Cenu města Prostějova. Radní ve svém původním návrhu vybrali pouze čtveřici oceněných, vzápětí se ale seznam rozrostl na návrh opozice o další dvě jména! Včetně dnes už legendárního tanečního mistra Jiřího Šindlera. Ten byl na Cenu města Prostějova navrhován v minulých letech minimálně sedmkrát, ale nikdy a bůhví proč, nebyl schválen...

 

„Jsme přesvědčeni, že všech šest navrhovaných držitelů Cen města Prostějova za rok 2020 si toto prestižní ocenění za celoživotní dílo a přínos městu plně zaslouží,“ řekl na úvod diskuse primátor František Jura (ANO 2011).

Ostatně diskuse nad seznamem jmen nebyla skoro žádná, s výjimkou nejapné poznámky opozičního zastupitele Františka Frömla (Změna pro Prostějov), o níž informujeme na jiném místě této dvoustrany. „Jsou to opravdu úctyhodné osobnosti a každý je zná. A jsem rád, že mezi navrženými je i pan Šindler,“ uvedl Martin Hájek (Na rovinu!).

Také ostatní zastupitelé napříč politickým spektrem kvitovali, že v aktuální nominaci na držitele Cen města Prostějova jsou skutečně lidé, kteří Prostějovu v životě mnohé dali a svojí celoživotní prací byli nesporným přínosem pro naši společnost. „Slavnostní předávání ocenění proběhne v obřadní síni radnice v průběhu měsíce září tohoto roku s ohledem na vývoj epidemické situace. Budu se těšit na osobní předání,“ uzavřel primátor Jura.

 

DRŽITELÉ CENY MĚSTA PROSTĚJOVA ZA ROK 2020

KAREL NOVÁK, in memoriam

významný prostějovský fotograf a zástupce české fotografické školy

 

OLDŘICH MACHAČ, in memoriam

hokejový obránce, československý reprezentant, trojnásobný mistr světa a rodák z Prostějova zároveň pomáhal vybojovat tři olympijské medaile

 

MARIE MARSOVÁ

lékařka, která stála u zrodu nové nemocnice v Prostějově, zasadila se o vznik dialyzačního střediska v Prostějově

 

SVATOPLUK VÁLA

divadelní dramatik, režisér a televizní redaktor je zakladatelem, prvním uměleckým vedoucím a režisérem Ha-divadla

 

NADĚŽDA HOŘÍNKOVÁ

mistryně ČSSR ve střelbě z malorážky, trenérka reprezentace žen a juniorů, členka Českého klubu olympioniků

 

JIŘÍ ŠINDLER

celoživotní učitel společenské výchovy a společenského tance