Ačkoliv 630 let od povýšení Prostějova na město uplynulo už loni, nemohli jsme si vzhledem k epidemické situaci toto výročí důstojně připomenout. Oslavy byly několikrát posunuty a až nyní bude možné slavnost uspořádat.

Velkolepé oslavy 630. výročí povýšení Prostějova na město byly naplánované na loňský rok, ale pandemie koronaviru připravené akce zhatila. Oslavy sice začaly nádherným představením v rámci lednového Tradičního městského plesu, letní program už ale musel být zrušen. Vše se napravuje v letošním roce, kdy se 26. června na náměstí T. G. Masaryka uskuteční bohatý kulturní a společenský program. A určitě se máme všichni na co těšit! Oslavy by měly proběhnout už jen za minimálních protiepidemických opatření.

„Naplánovali jsme oslavy co nejblíže prázdninám a věříme, že omezení bude již co nejméně. Jako veřejná instituce se vždy ovšem musíme řídit vládními opatřeními,“ konstatovala Sokolová, náměstkyně primátora statutárního města Prostějova. „Program je připraven a bylo by nám líto, kdyby o něj Prostějované úplně přišli. Jsem přesvědčen, že se lidem bude líbit a že si akci užijí,“ říká primátor František Jura.

A co že je tedy konkrétně připraveno? „V sobotu 26. června začne program úderem třinácté hodiny odpolední. Končit budeme ve 21.00 hodin. Prakticky celé odpoledne bude nabito kulturně-zábavnými akcemi. Náměstí obsadí rytíři, šermíři, středověká hudba a poslechnout si budete moci i povídání prostějovského kata,“ prozradila náměstkyně primátora Milada Sokolová s upozorněním, že akce proběhne za dodržení aktuálně platných protiepidemických opatření. V sobotu 26. června se tedy na náměstí T. G. Masaryka uskuteční odložené oslavy 630. výročí založení Prostějova.  „Oslavy připravila agentura Gryff, se kterou město dlouhodobě spolupracuje, a to takzvaně na klíč. Báječný byl již program na plese města v loňském roce, nepochybujeme tedy, že se máme i tentokrát nač těšit,“ předjímá Milada Sokolová.

Ona sama se nejvíce těší na účinkující v dobových kostýmech. „Miluji na takových akcích ‚historično‘, dřívější trhy, oděvy prodejců i šlechty. A samozřejmě se těším na Jošta Moravského, který do města na oslavy dorazí z minulosti. Moc bych si přála, aby si lidé den oslav užili, zapomněli alespoň chvíli na starosti a vykouzlili úsměvy na tvářích,“ vzkazuje Prostějovanům Milada Sokolová.

 

 Speciál vychází 21. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.