Ubytovna nacházející se v samém centru Stražiska určitě není nic, čím by se mohla obec vyhlášená oblíbeným koupalištěm a pozoruhodnou historií chlubit. Objekt je však v soukromých rukou, a tak má zdejší radnice hodně svázané ruce. Problémy se táhnou už mnoho let, zhruba před rokem však zde došlo k nebezpečné situaci. Po prasknutí potrubí s odpadem hrozilo, že se z objektu začnou ve velkém šířit infekční nemoci. Zajímalo nás, jak se situace s odstupem času vyvinula.


Bývalá restaurace a vinárna měla původně sloužit jako turistická ubytovna. Místo zvědavců mířících za krásami okolní přírody v něm však už řadu let přežívali spíše lidé ze sociálního dna. V poslední době jich však výrazně ubylo. „Zatímco dříve tam žilo i čtyřicet lidí, nyní už je jich pouze osm. A vypadá to, že se někteří další odstěhují. Majitel jim totiž zakázal na ubytovně psy, což špatně nesou. Částečně je nahradili dělníci pracující v Čuníně,“ prozradila Večerníku starostka Stražiska Markéta Dvořáková, která před rokem reagovala i na kritickou situaci s prasklým odpadem. Zlepšila se situace v tomto ohledu? „Jak se to vezme... S odpady už takové potíže nebyly, zato v zimě byla ubytovna odpojena od plynu. Lidé si v ní museli topit elektřinou například kuchyňskými troubami. Také tam byl problém s vodovodním potrubím,“ popsala situaci Dvořáková s tím, že objekt by nezbytně nutně potřeboval celkovou rekonstrukci. „Majitel nastínil, že by si rád jeho spodní část předělal na vlastní bydlení. To by celé věci určitě pomohlo, nicméně zatím žádné konkrétní kroky nejsou vidět,“ uzavřela starostka Stražiska.
Večerníku se tentokrát podařilo přímo s majitelem ubytovny spojit a poptat se na průběh plánované rekonstrukce. „Vše opravuji postupně. I když to bolelo, jsem přesvědčen, že i díky úbytku nájemníků už ubytovna pro místní není takovým trnem v oku jako v minulosti. Určité úpravy proběhly v horním patře a myslím, že to tam nevypadá špatně. Nedávno tam bydlelo třeba šest Italů. Do přízemí bych se rád pustil letos v létě, vidím v tom velký potenciál, mám ten dům rád. Doufám, že příští sezónu už vše bude vypadat lépe. Nechci však nic napevno slibovat, záležet bude hodně na penězích,“ zareagoval dosti ochotně Michal Gondek. A „Stražičákům“ dal víru, že nepřizpůsobivých občanů už se nebudou muset bát...