Máme tady poslední měsíc letošního školního roku, pokračuje očkování proti koronaviru, každý dohání, co se dá a do toho vrcholí přípravy na letní dovolenou. Proto se na chvíli zastavme a raději po čase nahlédněme do prostějovských kronik, co nám historie přinesla.

Červen v roce 1951 přinesl mimo jiné celostátní akci „úředníci do výroby“ a tak i z místního MNV odešlo pomáhat průmyslu 19 pracovníků. Svou historii zahájil závodní časopis národního podniku Gala, který dodnes sídlí v Krasicích, i když v jiné podobě. Červen 1961 přinesl úspěch pro místní kulturní frontu, kdy prostějovský divadelní soubor Větrník – divadlo hudby a poezie skončil na medailových pozicích na recitační soutěži Wolkrův Prostějov. V rámci akce se také konala vědecká konference o díle Stanislava Kostky Neumanna.

Červen 1971 a plně běžící normalizace přinesly další kádrové čistky na mnoha postech na radnici i v důležitých orgánech města. Větší počet bezpečí zažilo několik míst ve městě, protože došlo k výměně svítiplynu za zemní plyn. Jednalo se konkrétně o sídliště Brněnská, okresní stavební podniky, nemocnice, Šmeralovu ulici a další. Zajímavá výstava byla uspořádána ve výstavní galerii v Demelově ulici. Šlo o výstavu krajinářů dvacátého století. Uskutečnila se také okresní olympiáda mládeže.

Významné věci se děly v červnu 2011. Prostějov udělal první krok k tomu, aby se stal statutárním městem. Komunální politici si od toho slibovali především větší prestiž a doufali v příliv nových investorů. Celkem padesát úředníků prostějovské radnice se během měsíců května a června opět nebo poprvé proškolilo v základech první pomoci. Lektorkami byly jako vždy odborné vyučující z prostějovské zdravotnické školy Šárka Pavlovská a Martina Papšová. Náplní kurzu byla například organizace celého integrovaného záchranného systému, poruchy vědomí, resuscitace, zlomeniny, krvácení, šok a akutní stavy, kterými je myšlen infarkt, cévní mozková příhoda a epilepsie. Lektorky mnohé situace předváděly na svých opravdu realisticky namaskovaných žácích, což mezi posluchači vzbudilo mnohdy až zděšení. Toto školení je jedním z mnoha, které škola provádí dodnes, a to buď přímo v budově školy, nebo u objednavatelů, kterými jsou například základní školy, městská policie a další. Dále se v Praze konal jubilejní 5. ročník MENTAL POWER PRAGUE FILM FESTIVAL. Jednalo se o mezinárodní filmový festival (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením. Hlavní myšlenkou festivalu bylo vytvořit podmínky pro uměleckou seberealizaci lidí s postižením a podílet se tak na jejich duševním rozvoji. Festival vznikl proto, aby pomohl těmto lidem vybočit z kolejí všedního života a umožnil jim zažít chvíle slávy a umělecké tvorby. Do tehdejšího ročníku se přihlásilo 19 filmů z České republiky i ze zahraničí. Tváří festivalu byla již tradičně herečka Taťána Wilhelmová, moderování slavnostního galavečera se ujal Jaroslav Dušek. O vítězných filmech rozhodovala odborná porota, ve které zasedla řada známých osobností jako herečka Eva Holubová, Tereza Voříšková, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, režisér Martin Vada, kameramanka Kateřina Hornová a další. Klienti denního stacionáře, jehož provozovatelem byly Sociální služby Prostějov, se filmového festivalu účastnili již potřetí. Tentokrát prezentovali svůj film „Jako nic“. Režie filmu se ujal Jakub Jansa, který natočil už jejich první film „Překročený práh“, se kterým stacionář uspěl na festivalu v roce 2009. Denní stacionář v silné konkurenci obstál a získal tentokrát rovnou dvě ocenění: Cenu za nejlepší vedlejší ženskou roli, kterou získala Michaela Fialová za roli Alenky a Cenu za mluvené slovo, tu převzal Jiří Jerič.

Tak takové byly tedy červny v minulých letech, teď už si přejeme hlavně teplo, klid a pohodu.