Přesně za rok odstartuje v Olomouckém kraji Olympiáda dětí a mládeže. Přípravy na dlouho očekávanou akci, která se musela kvůli epidemii covid-19 odložit z letošního roku na rok 2022, běží naplno.


„Čas, který jsme získali odkladem olympiády, využíváme k detailnímu naplánování takto náročného sportovního podniku. Do regionu přijedou tisíce sportovců z celé republiky, což představuje velkou organizační a logistickou výzvu,“ zdůraznil Michal Zácha, předseda organizačního výboru a náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sportu.
Na přípravě projektu pracuje kraj společně s Českým olympijským výborem. Kromě tradičních sportovních disciplín jako je atletika a míčové sporty, se nově představí i šerm. Od 26. do 30. června 2022 zamíří do Olomouckého kraje na čtyři a půl tisíce sportovců, včetně doprovodných týmů.
„Nepřipravujeme jen pětidenní velkou sportovní akci, ale pro mnohé účastníky i životní zážitek, “ popisuje místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman. „Uvědomujeme si, že atmosféru netvoří jen výkony a medaile, ale také týmové reprezentování kraje, olympijská vesnice a nová přátelství.“
V minulosti unikátní atmosféru zažila řada dnes úspěšných sportovců mířících do Tokia, jako je například Josef Dostál či Barbora Seemanová. Dokonce i aktuální tenisová šampionka Barbora Krejčíková, která před pár dny ovládla French Open v singlu a deblu, zvítězila v tenisové soutěži na Olympiádě dětí a mládeže v roce 2007 a 2009. „Moc ráda na ODM vzpomínám a medaile mám stále doma,“ napsala Barbora Krejčíková na facebook ODM ve své reakci na gratulaci k úspěchu v Paříži.
Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav, kterou každoročně pořádá Český Olympijský výbor společně s vybraným krajem ČR. Koná se už od roku 2003 a je určena dětem ve věku od dvanácti do šestnácti let. Hlavní poselství projektu je přinést životní zážitek mladým sportovcům, jejich vrstevníkům, rodičům i veřejnosti, aby se pohyb stal a zůstal součástí jejich života.