Léto je konečně tady. Už jako malé děti jsme nedočkavě kontrolovali kalendář a pečlivě odpočítávali dny do začátku prázdnin. Jinak tomu není ani v dospělosti, kdy vyčkáváme na měsíce plné teplého počasí a na oslavu každého paprsku odkládáme jednu vrstvu oblečení za druhou. Léto je speciální i v tom, že je neustále co dělat.

Ať už máte letos v létě v plánu cokoliv, nebo teprve s plánováním začínáte, ujistěte se, že jsou mezi zvolenými aktivitami i nějaké zábavné. Naše tipy na letní aktivity by se daly označit za taková mikrodobrodružství, která jsou navíc za málo peněz. Upravujte si je dle své libosti, udělejte si seznam a hlavně si užívejte!

Nenechte si ujít východ slunce

Umíte si představit něco romantičtějšího, než je východ slunce? Pro pěkný výhled nemusíte cestovat daleko, vyjděte ven a vyberte si místo ve městě či v přírodě, kde si užijete sledování východů slunce. Pokud ale chcete mít o trochu lepší výhled a zážitek, tak vystoupejte někam na pořádný kopec. U nás se k tomu nejvíce hodí Velký Kosíř. V létě je to s východem slunce trochu náročnější, sluníčko totiž vychází opravdu brzy, ale kdo by jako bonus nechtěl mít nekonečný den?

Jeďte kempovat

Nazujte turistické boty, smotejte spacák i stan a vydejte se za dobrodružstvím v přírodě. Kempování je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. Mnoho dětí jezdí na letní tábor nebo rodiny a dospělí vyrazí do přírody. Můžete si vzít karavan, použít stan nebo jít do kempu. Kempy většinou nabízí i nespočet dalších aktivit. Můžeme tak načerpat jedinečné zážitky a zažít dovolenou v přírodě. S kempováním se pojí další zábavná aktivita, která neodmyslitelně patří k létu, tou je opékání buřtů u táboráku. U táboráku si také můžete procvičit hlasivky u zpívání s kytarou.

Vyrazte na festival nebo koncert

Po čem se vám nejvíc stýskalo minulé měsíce? Určitě po nějaké společenské nebo kulturní akci, která by vás trochu vytrhla z každodenních starostí a povinností. Po dlouhodobém omezení těchto akcí se nyní blýská na lepší časy. Proto vyrazte s přáteli či rodinou někam za hudbou na jeden nebo více dnů. V létě se také pořádá spousta jiných festivalů a akcí než jen těch hudebních. Na své si přijdou milovníci dobrého jídla, muziky, filmů i divadla. Stačí si jen vybrat, co vás zrovna zajímá.

Večírek s přáteli

Nádherné letní počasí dává příležitost pořádat večírky na zahradě. Můžete si zaplavat v bazénu, opálit se a zahrát si různé hry venku. Pořádání letní zahradní party je zábavný způsob, jak se spojit s přáteli, rodinou a seznámit se s novými lidmi a zároveň využít toho, že jste venku na čerstvém vzduchu. To je vynikající způsob, jak vytvořit šťastné vzpomínky. Myšlenka léta je běžně spojena s grilováním. Neexistuje nic lepšího než spojení teplého počasí a grilu pro lahodné chutě a vůně. Grilování je zábavný a relaxační způsob přípravy chutných jídel.

Přečtěte si knížku

Léto a knížky – to je kombinace, která k sobě neodmyslitelně patří. Ony teda knížky patří samozřejmě k celému roku, ale v létě jich vždycky přečteme nejvíce. Udělejte si pauzu od technologií a zároveň si zajděte pro svou zaslouženou dávku vitaminu D. Rozložte deku v oblíbeném parku, čtěte si na lavičce u vody nebo doma v pohodlném křesle či houpací síti. Je jen na vás, zda si přečtete nějakou novinku, nebo starou známou klasiku. Každopádně relaxujte a nechte se unést příběhem Divokého západu nebo se začtěte do sladkých slov milostné poezie.

 

Nezapomínejte sportovat

Když je venku tak krásně, tak je opravdu škoda sedět doma. Krásné letní počasí otevírá dveře mnoha zábavným sportům a aktivitám: tenis, surfování, jízda na koni, fotbal, cyklistika, golf, plachtění, basketbal, veslování, rafting, beach volejbal a další. Možností je opravdu spousta, takže si určitě nějakou vybere i ten, kdo na sport moc není. Pobavte se ať už s kamarády, nebo rodinou, můžete vymyslet souboje proti sobě. Sportováním ve skupinách a soutěžením se pobavíte, a navíc uděláte něco pro své zdraví. Po sportu si doplňte energii a odměňte se něčím na letní zahrádce. 

 

Jezte sezonní ovoce a zeleninu

K letním měsícům neodmyslitelně patří čerstvé ovoce a zelenina. Jsou přírodním zdrojem ochranných látek, které potřebujeme denně pro své zdraví. Ve své různorodosti dodává ovoce a zelenina celý komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších vitálních složek, které výrazně přispívají k silné obranyschopnosti organismu. Sezonní potraviny jsou navíc svěží, chutnější a výživnější. V létě bychom si měli čerstvého ovoce a zeleniny vyloženě dopřávat, posílíme tak celý organismus. Pokud nestíháte konzumovat všechno letní ovoce, tak si z něj vytvořte nanuky. Sezónní zelenina se zase dá zamrazit a využít na pozdější vaření.

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.