Minulé úterý se uskutečnilo jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova, které mimořádně a narychlo svolal primátor František Jura (ANO). Hlavním důvodem bylo schválení finanční pomoci obcím jižní Moravy postiženým ničivým tornádem. Hlasovalo se ale také o přijetí dvou dotací na investiční akce a také o finanční podpoře na zakoupení dezinfekčního přístroje pro sanitky prostějovské záchranky. Zastupitelé se po více než roce vrátili k jednáním do tradičních prostor obřadní síně prostějovské radnice.

 Úterního mimořádného zasedání se zúčastnilo sedmadvacet z pětatřiceti zastupitelů a celé jednání trvalo rekordně pouhých sedmadvacet minut! Většinou z důvodu dovolených nebo nemoci byli omluveni Jan Krchňavý (PéVéčko), Jiří Rozehnal (ANO), Hana Naiclerová, Jan Navrátil (Změna pro Prostějov) a Aleš Matyášek, Petr Ošťádal a Martin Hájek (Na rovinu!). Hlavním bodem programu bylo schválení finanční pomoci obcím jižní Moravy, které v nedávné době postihla živelná pohroma. Radní navrhli zastupitelům poslat na účet Krajského úřadu Jihomoravského kraje částku 1,5 milionu korun. „Všichni víme, co se na jižní Moravě stalo, všichni jsme to sledovali. Na neštěstí jsme reagovali hned v rámci krizového štábu Olomouckého kraje a souhlasili jsme s výjezdy hasičských sborů do postižených oblastí. Navíc jsme z prostředků Lesů města Prostějova poskytli obcím velké množství dřeva, odeslali jsme velké množství potravin z uspořádaných sbírek a nezištně pomohlo také sociální zařízení Sanco. Dále jsme se členů vedení Jihomoravského kraje dotazovali, jaká další pomoc by byla nejpotřebnější. Bylo nám sděleno, že další nejvhodnější pomocí jsou finanční prostředky, které by kraj poskytl obcím zasaženým tornádem, a to převážně na odklízení škod. V radě města jsme se rozhodli pro částku 1,5 milionu korun. Pomáhali jsme vždy při různých neštěstích, ať už to byly povodně, nebo před pár lety tragédie při výbuchu panelového domu v Prešově. Reagujeme okamžitě i na nedávné neštěstí na Hodonínsku a Břeclavsku,“ uvedl František Jura, primátor Prostějova. K tomuto bodu jednání nikdo nediskutoval a následně pro návrh radních hlasovalo všech sedmadvacet zúčastněných zastupitelů. „Dáváme tak najevo svoji solidaritu,“ poděkoval všem hlasujícím primátor Jura.

Zastupitelé následně rovněž rychle odhlasovali přijetí dotací na rekonstrukci tělocvičen na základní škole v ulici E. Valenty v Prostějově a také na novostavbu sídla ochránců přírody IRIS na Husově náměstí. Zastupitelé se krátce „zasekli“ jen při projednávání posledního bodu programu, a to u finanční pomoci ve výši 83 500 korun prostějovské záchrance na pořízení dezinfekčního přístroje pro prostorovou dezinfekci sanitních vozidel. „Máme jediný přístroj pro čtyři sanitky, který navíc doznal během ročního používání při koronavirové krizi značného opotřebení,“ uvedl přítomný zastupitel Pavel Holík (ČSSD), bývalý šéf prostějovské záchranky, který tady stále působí jako výjezdový lékař. „Naprosto chápu nutnost tohoto přístroje. Ptám se ale, zda na podobné investice nemá ve svém rozpočtu pamatovat Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje,“ poznamenal logickou připomínku opoziční zastupitel Petr Kapounek (Na rovinu!). „Tímto podporujeme záchranku, která působí v našem městě,“ podotkl v odpovědi primátor František Jura, načež zastupitelé finanční dotaci schválili.

Pokud nenastanou žádné mimořádné události, k dalšímu a tentokrát řádnému jednání by se zastupitelé měli sejít až v úterý 7. září. „A já doufám, že to bude opět v obřadní síni radnice,“ uzavřel po sedmadvaceti minutách mimořádné zasedání prostějovského zastupitelstva primátor Prostějova František Jura.