Nejdříve recepce Age sport clinic, pak šatna, poté hurá na testy. I když, hurá… Každý z přítomných věděl, že ho nečeká vůbec nic snadného. Jízda na kole, navíc se zátěží, to je pořádná fuška. Ale nic naplat, hokej je hokej. A k letní přípravě – zejména právě individuální – patří i zjištění, jak na tom hráči jsou po fyzické, ale také zdravotní stránce. Hráčem, kterého zastihuji uprostřed pořádné dřiny, je Petr Mrázek. „Mě nefoťte, vždyť jsem tlustý,“ směje se, v tu dobu už na kole, s kyslíkovou maskou a měřeného po všech stránkách. Jak se záhy ukazuje, dobrá nálada mu neschází. A to i přesto, že se nejprve pere s kolem, které navíc záhy vyráží do kopečka.

V tu chvíli to už v testovací místnosti vypadá jako na cyklistickém závodě. „Pojď, zaber. Už jen chvíli!“ povzbuzuje Petra Mrázka přítomná lékařka se zdravotní sestrou. A Petr Mrázek jede, snaží se, maká. Pamatuje si přitom i čísla, která měl loni. Viditelně je chce překonat. A to se nakonec i daří. „Zkuste si to, nechcete?“ ptají se mě ženy, když zjistí, že sportuji taky, byť jen amatérsky. S díky a s pohledem na utahaného Petra Mrázka odmítám. Nakonec se křivka s jeho výkonem zaoblila a osazenstvo hlásí konec testu, stačilo.

Následně se Petr Mrázek položí – ne skácí – na lůžko. Zprvu nemohl popadnout dech, po chvíli už se ale zajímá, jak dopadl. A za další chvilku už se bavíme o tenise, o cyklistice. „Jo, cyklistika. Třeba takové Tour de France, to mám moc rád. Vydržím se dívat i šest hodin,“ prozrazuje. Dozvídám se taky, že má nohy „na Chaplina“. Hokej se ale záhy znovu připomněl. To, když se posadil a s lékařkou probíral, co a jak se povedlo. „Jste zcela zdravý, tlak v pořádku. Nabral jste na svalech…,“ zní některé z informací, které následně ještě konkretizuje. Útočník Jestřábů pozorně poslouchá, doptává se a pročítá si papíry, které budou nepochybně důležité pro jeho trenéra. „Ale nejen pro něj, taky pro mě,“ zdůrazňuje.

Záhy po „fušce“ vypadá zase v kondici. Snad je to tím, že je sportovec, něco tedy vydrží. Snad proto, že byl pod odborným dohledem, který dohlédne na to, aby se pořádně unavil a vydal ze sebe maximum. Ale taky aby se nezničil. Vliv má asi taky to, že Petr Mrázek poslední dobou na kole jezdí hodně a rád. Nakonec se hokejista loučí a odchází. Testů však ještě není konec, jak prozrazuje, zítra (v pátek 16. července, pozn. red.) ho čekají další, pohybové. Taky ostré testy v podobě zápasů se však blíží, a tak Petru Mrázkovi přeji, aby měl úspěšnou sezónu. A obdivuji, že po náročném testu vypadá s krátkou klidovou pauzu znovu čerstvě. „Dal bych si to znovu,“ říká se smíchem forvard.