Koronavirový byznys s (ne)přímo vynucovaným opakovaným testováním a propagandisticky doporučovaným očkováním jede na plné obrátky. Zatím pro běžného občana víceméně zdarma, neboť vše dosud hradí zdravotní pojišťovny. Od září si však testy má platit každý sám – a na tenhle přechod jsem vážně moc zvědavý.

V současném světě totiž platí, že pokud chcete cokoliv organizovaně sdílet s jinými lidmi (včetně sportovních akcí) nebo třeba jen normálně pracovat, musíte splňovat alespoň jedno ze tří kritérií: být očkovaný, negativně otestovaný či do půl roku po prodělání covidu-19.

Kdo tedy odmítá se nechat opakovaně očkovat a neměl poslední dobou zrovna „štěstí“, že onemocněl covidem, musí počítat s nedobrovolně razantním navýšením svého finančního rozpočtu. Z mého pohledu jde o zcela jasně protiústavní záležitost v podobě ekonomicky donucovacích prostředků, ovšem to budou muset rozhodnout soudy. Možná by pomohla masivnější občanská neposlušnost.

Každopádně snaha normálně uvažujících a zdravých lidí o přirozený život dostává pořádně na frak. Kdo má o své zdraví z různých důvodů (i oprávněných) strach a věří, že mu to pomůže, ať se nechá očkovat, jak je mu libo. Omezovat však práva kohokoliv na jiný názor by nemělo být v demokratické společnosti možné.