Konečně! Tak dlouho rozdělovaly náš národ pouze názory na Babiše, Zemana a další politiky, že už to začínalo být nudné. Nyní se po čase můžeme pohádat o něco konkrétnějšího, co se týká opravdu každého z nás. Takže měli bychom se nechat naočkovat proti nemoci covid-19, či neměli? Tato otázka rozdělila náš národ jako snad nic jiného.

Argumenty obou dvou stran jsou všeobecně známé. Zatímco jedni očkování vidí jako jedinou šanci na normální život, jiní odmítají, aby někdo do jejich těl vpravoval cizí látku, o níž si nejsou jisti, zda s odstupem času u nich nenapáchá více škody než užitku. Nepřesvědčí je ani to, že by je tato látka měla chránit před nemocí, která by minimálně ty obéznější a starší mohla přímo ohrozit na životě.

Mezi oběma tábory se rozhořela hašteřivá válka. Ta připomíná zhruba situaci během koncertu Jaromíra Nohavici poté, co charismatický zpěvák rozdělí své publikum na dvě skupiny. Po jedné chce, aby během písně křičela „hanba, hanba“, po druhé zase, aby volala „sláva, sláva“. Nyní se přesně tohle u nás opět děje ve velkém, a to i bez Nohavici. 

Už několik měsíců z jednoho tábora na druhý létají informace i manipulace nejrůznějšího druhu jako při slovním nohejbale. Kdyby zůstalo pouze u argumentů a protiargumentů, bylo by dobře. Bohužel v závislosti na nátuře čas od času jednotliví hráči na druhou stranu pinknou také nějakou tu urážku či nadávku. Pozoruhodné přitom je, že se jedná o zápas, kde je více hráčů jako diváků. Snad nikdo nechce zůstat stát stranou a naopak každý má chuť se zapojit.

Proč bych zrovna já měl být výjimkou?

Můj názor na celou věc je asi takový: jsem velice rád za to, že každý z nás má právo se rozhodovat o svém životě i zdraví sám. Nejrůznějších často nesmyslných omezení jsme si s covidem užili už opravdu dost. Tak jako nelze nikoho nutit k tomu, aby sportoval, žil zdravě a byl ohleduplný ke svému okolí, nelze nikoho očkovat proti jeho vůli. To, ať zůstane na volbě každého z nás. Pokud však před očkováním dáme zcela dobrovolně přednost riziku onemocnění, pak bychom měli být připraveni také za své rozhodnutí nést následky. Jestliže tedy kdokoliv, kdo měl možnost se nechat naočkovat a neučinil tak, posléze covidem onemocní a bude hospitalizován v nemocnici, pak se přímo nabízí, aby si případnou zdravotní péči hradil čistě z vlastních peněz. Absolutně nechápu, proč by svobodný a svéprávný člověk měl komplikovat život zdravotníkům za peníze z veřejného pojištění! To samé by samozřejmě mělo platit i v případě, že v nemocnici skončí kvůli případným problémům přímo souvisejícím s vakcinací.

Myslím, že by to takto bylo naprosto férové a žádná další opatření ze strany naší vlády už opravdu nejsou potřeba. Nemyslím totiž, že by i díky relativně vysokému počtu naočkovaných letos hrozilo překročení kapacit nemocnic tak, jak se o něm hovořilo po celou uplynulou zimu.

Stačí tedy, aby každý z nás svobodných lidí přijal i finanční odpovědnost za své zdraví. Pak už by nikdo nemohl být negativně nálepkován, nebo dokonce napadán za to, že se očkovat nechal či nenechal.