Tři dny od pátku 27. do neděle 29. srpna potrvá 87. mistrovství republiky v terčové lukostřelbě 2021, jež organizuje oddíl Lukostřelba Prostějov hned na třech různých místech. A právě v atraktivitě dějiště šampionátu by mělo spočívat jeho největší kouzlo, neboť tento olympijský sport se vydá oslovovat příznivce z lidu přímo do centra Prostějova! „V České republice šampionát na náměstí ještě nebyl,“ usmála se předsedkyně lukostřelců a lukostřelkyň Magda Robová.

Tréninky během nadcházejícího 87. Mistrovství České republiky budou probíhat normálně na střelnici hanáckého klubu u Víceúčelové haly-zimního stadionu. Jinak ale bude dějištěm vrcholné lukostřelecké akce tuzemska v prvních dvou dnech konání fotbalové hřiště v Olympijské ulici, to znamená za halou Sportcentra DDM. Právě tam se uskuteční v pátek 27. srpna slavnostní zahájení (13.30 hodin) i kvalifikace všech zúčastněných kategorií (14.30 až 18.30 hodin).

Na stejné místo travnatého pažitu fotbalového areálu zamíří aktéři národního přeboru mužů, žen, seniorů a seniorek i v sobotu 28. srpna, kdy tu od 9.00 do 16.00 hodin proběhne eliminace (tedy vyřazovací k. o. boje) jednotlivců, družstev i mix týmů.

Opravdovým vrcholem pak budou v neděli 29. srpna od 9.00 do 16.30 hodin finálové souboje jednotlivců, družstev a mix týmů (9.00 až 13.00 seniorské kategorie, 13.00 až 16.30 dospělí). Dějištěm závěrečných bitev o medaile se totiž stane prostějovské Masarykovo náměstí, areál pro terčové lukostřelce a lukostřelkyně i s pódiem zde vyroste přímo před radnicí!

„Chceme ukázat náš krásný sport lidem. Kdokoliv půjde kolem, může se podívat, jak střílíme, navíc o republikové tituly. Pokud vím, tak se žádné české mistrovství na městském náměstí ještě nikdy nekonalo. Po téhle stránce jsme vymysleli a připravili novinku, přičemž z hlediska bezpečnosti i celkové organizace bude vše maximálně zajištěno,“ informovala předsedkyně Lukostřelby Prostějov Magda Robová s logickým přáním přízně hezkého počasí. Nadšený z možnosti takto veřejně vystoupit je i předseda TJ Sokol Kostelec na Hané LK 1997 Jiří František. „Bude to zajímavé, uvidíme, jak to bude vypadat. Je ale určitě super dostat takto závod před lidi,“ konstatoval.

Na letošní MČR se přihlásilo dohromady 116 účastníků a účastnic (viz. přehled níže). Svá želízka vyšle do ohně přesně mířených šípů jak nedaleký TJ Sokol Kostelec na Hané LK1997, tak především pořádající oddíl. „Tím, že jsme šampionát přesunuli mimo naši střelnici, vlastně přicházíme o klasické domácí prostředí, na které jsme zvyklí. Přesto hned několik našich zástupců i zástupkyň patří mezi favority na zisk cenných kovů, například Míša Hlahůlek, Pepa Křesala, Eliška Koleňáková, Terezka Moudrá i další. Věřím, že to medailově cinkne a na nějaké pěkné úspěchy dosáhneme,“ zadoufala Robová.

Šanci na úspěch ale mají také Kostelečtí. Ty budou reprezentovat závodníci seniorského věku. „Startujeme v seniorech jednotlivcích, družstvech i mixech. A osobně si myslím, že největší šanci máme v družstvech. Tam čekáme nebo aspoň doufáme v účast ve finále,“ nastínil ambice kosteleckých lukostřelců Jiří František.

 

MČR V TERČOVÉ LUKOSTŘELBĚ 2021 – ÚČASTNÍCI

Muži jednotlivci

60 přihlášených: 6 za Lukostřelbu Prostějov (Michal Hlahůlek, Filip Jahn, Kamil Kovář, Josef Křesala, Lukáš Preclík, Michael Roba).

Muži družstva

16 přihlášených: 2 za Lukostřelbu Prostějov – tým A (Michal Hlahůlek, Josef Křesala, Michael Roba), tým B (Filip Jahn, Kamil Kovář, Lukáš Preclík).

Ženy jednotlivkyně

25 přihlášených: 3 za Lukostřelbu Prostějov (Eliška Koleňáková, Terezie Moudrá, Eliška Novotná).

Ženy družstva

5 přihlášených: 1 za Lukostřelbu Prostějov (Eliška Koleňáková, Terezie Moudrá, Eliška Novotná).

Dospělí mix týmy

9 přihlášených: 1 za Lukostřelbu Prostějov (Michal Hlahůlek, Eliška Koleňáková).

Senioři jednotlivci

24 přihlášených: 3 za Lukostřelbu Prostějov (Ivo Macenauer, Tomáš Valenta, Zdeněk Zapletal), 3 za TJ Sokol Kostelec na Hané LK1997 (Jiří František, Zdeněk Mniazga, Zdeněk Smolka).

Senioři družstva

7 přihlášených: 1 za Lukostřelbu Prostějov (Ivo Macenauer, Tomáš Valenta, Zdeněk Zapletal), 1 za TJ Sokol Kostelec na Hané LK1997 (Jiří František, Zdeněk Mniazga, Zdeněk Smolka).

Seniorky jednotlivkyně

7 přihlášených: 1 za Lukostřelbu Prostějov (Dana Masárová), 1 za TJ Sokol Kostelec na Hané LK1997 (Dalimila Mališová).

Senioři + seniorky mix týmy

6 přihlášených: 1 za Lukostřelbu Prostějov (Ivo Macenauer, Dana Masárová), 1 za TJ Sokol Kostelec na Hané LK1997 (Jiří František, Dalimila Mališová).

 

 

34 mcr lukostrelba