Cyklisté vítáni! Tak by mohla znít dodatková cedulka pod těmi vjezdovými směrem do Prostějova. Vskutku, město se trvale pyšní dlouhou tradicí jízdy na dvou kolech, a v poslední době také množstvím cyklostezek, byť někteří kolaři kritizují jejich návaznost. Každoročně nicméně přibývají kilometry a kilometry nových tras. A jinak tomu není ani letos.

I v těchto dnech jedou stavební stroje a dělníci naplno. „V současnosti je ve výstavbě další etapa cyklostezky na ulici Pod Kosířem s termínem dokončení na začátku října. Pro případnou dotaci máme dlouhodobě připraven poslední úsek cyklostezky na ulici Okružní,“ uvedl náměstek ¨prostějovského primátora pro oblast investic Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Bohužel i v případě cyklostezek – podobně jako u mnoha jiných veřejných staveb – dochází k průtahům. A to zejména při řešení výkupu pozemků. „Složitý povolovací proces i komplikovaná majetkoprávní jednání prodlužují přípravu cyklostezek v Určické a Průmyslové ulici či cyklostezky z Vrahovic do Vrbátek. Zahajujeme projektovou přípravu na ulici Říční, jedná se o dost potřebnou, ale technicky velmi komplikovanou cyklostezku v téměř kilometrové délce,“ přidal Rozehnal. Prostějov však nezůstává jen u svého katastru, ale pomůže s budováním i jinde. A to konkrétně v údolí řeky Romže. Zde se mělo stavět už před řadou let, projekt však skončil a potýkal se i s policejním vyšetřováním. Nyní s novými lidmi a pozměněnými plány znovu oživl. „Magistrát se skutečně podílí na přípravě cyklostezky Romže v úseku mezi Ptenským Dvorkem a Stražiskem, jejíž část se nachází na pozemcích města a trasa je hojně využívaná obyvateli města pro příměstskou rekreaci,“ vysvětlil náměstek primátora statutárního města Prostějov.

Do konce roku by rovněž mělo stát v Kolářových sadech nové zázemí pro cyklisty. Ti však místy městu vytýkají určitou nekoncepčnost. Proti stavění cyklostezek podél rušných cest se například stavěl zastupitel František Froml. A výhrady k některým má i jeho kolega a nadšený cyklista Jan Navrátil. „Projektantům bych některé zakroucené úseky nechal, aby si je sami projeli. Půjčím jim i kolo,“ řekl před časem pro Večerník.