Babybox byl v prostějovské nemocnici instalován už v roce 2013, ovšem plných osm let nenašel využití. Až do minulého týdne. V úterý 24. srpna hodinu a čtvrt po poledni do něj někdo odložil nedávno narozenou holčičku.

Kdo, po tom se ze zákona pátrat nebude. Důležité je, že miminko je zdravé, váží 2 700 gramů a měří 48 centimetrů. Už také dostala jméno Barborka a má se čile k světu. Dle dostupných informací byla pečlivě oblečená celá v bílém a zabalená v plyšové dece. Zajímavostí je, jakým stylem měla podvázaný pupečník...

 Babybox byl v prostějovské nemocnici instalován už v roce 2013, ovšem plných osm let nenašel využití. Až do minulého týdne. V úterý 24. srpna hodinu a čtvrt po poledni do něj někdo odložil nedávno narozenou holčičku. Kdo, po tom se ze zákona pátrat nebude. Důležité je, že miminko je zdravé, váží 2 700 gramů a měří 48 centimetrů. Už také dostala jméno Barborka a má se čile k světu. Dle dostupných informací byla pečlivě oblečená celá v bílém a zabalená v plyšové dece. Zajímavostí je, jakým stylem měla podvázaný pupečník...

Vůbec poprvé v osmileté historii babyboxu umístěného v prostějovské nemocnici byla do něj neznámým člověkem odložena malá holčička. Informaci Večerníku potvrdil jak mluvčí nemocnice Adam Knesl, tak rovněž iniciátor babyboxů v České republice Ludvík Hess. Ten také zveřejnil, že kojenec je v naprostém pořádku a děvčátko dostalo jméno Barbora.

Večerník nejdříve kontaktoval zástupce prostějovské nemocnice, který se ale k události vyjadřovat příliš nechtěl. „Omlouvám se, ale ze zákona nemůžeme poskytovat bližší informace. Mohu jen potvrdit, že holčičku někdo doložil do babyboxu v naší nemocnici v úterý 24. srpna ve 13.15 hodin a dítě je naprosto v pořádku,“ uvedl Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Sdílnější byl Ludvík Hess, iniciátor babyboxů v České republice, který toto zařízení v roce 2013 instaloval v prostějovské nemocnici. „Holčička je prvním děťátkem odloženým do prostějovského babyboxu otevřeného od roku 2013, v roce 2021 je pak devátým děťátkem v babyboxu v rámci celé republiky. Pojmenoval jsem ji Barbora podle dcery hlavního dárce prostějovského babyboxu Petra Bečičky, šéfa brněnské počítačové firmy. Petr Bečička je služebně nejstarším mecenášem babyboxů, poprvé přispěl už v roce 2007 na zřízení babyboxu ve Zlíně,“ prozradil Hess, který se vzápětí pochlubil i sdělením primářky dětského oddělení. „Barborka je krásná! Váží 2 700 gramů a měří 48 centimetrů. Když ji našli, byla pečlivě oblečená celá v bílém, zabalená v plyšové dece. Pupečník měla podvázaný gumičkou do vlasů,“ tlumočil Ludvík Hess vyjádření primářky dětského oddělení Nemocnice Prostějov Lenky Šigutové.

Večerník zajímalo, zda Ludvík Hess pošle malé Barborce nějaký dárek? „Jasně. Zlaté dukáty do kolébky od šéfa marketingu z České mincovny Jaroslava Černého se jen sypou, novorozená Barbora dostane další z nich! Snad to Českou mincovnu finančně nezruinuje,“ prozradil s úsměvem Ludvík Hess.